Μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Ζέιτενλικ άνοιξε τα 53α Δημήτρια

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την επαναφορά της ειρήνης δόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου συναυλία με έργα των C.Debussy, B.Britten, P.Forgetστα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια. Με ψιχάλες και πολύ συγκίνηση προηγήθηκαν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων στους διαφορετικούς τομείς του Ζέιτενλικ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση του κεντρικού προγράμματος των 53ων Δημητρίων.
Ειδικότερα, για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Μακεδονικού Μετώπου οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς της κινητοποιήθηκαν για να παρουσιάσουν ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Αυτή η συναυλία, είναι καρπός της συνεργασίας με τον Γάλλο μουσικοσυνθέτη Philippe Forget.
Αν το 1918 σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια ειρήνη που γνωρίζουμε ότι θα ήταν πολύ εφήμερη, το 2018 θέλει να διακηρύξει δυναμικά την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και ευημερία τους.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν θέατρο του πολέμου, γνωστό ως Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918).