Συναυλία Κ.Ο.Θ.

Παρ10Οκτ21:00Συναυλία Κ.Ο.Θ.21:00(GMT+00:00)

Event Details

Προετοιμασία αθλητή απαιτεί από το σολίστα το 1ο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Σοστακόβιτς, που θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τον διεθνώς αναγνωρισμένο βιρτουόζο Γιώργο Δεμερτζή και υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα. Πρόκειται για μία μοναδική συναυλία με δύο έργα Ρώσων συνθετών, μια συνεργασία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης φιλοσοφίας των 49ων Δημητρίων για δυναμικότερες συνέργειες με φορείς της πόλης.

Στο πρώτο μέρος ο κορυφαίος βιρτουόζος θα αναμετρηθεί με το 1ο κοντσέρτο για βιολί του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 – 1975), που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από το σολίστα, δεδομένων των πολύ υψηλών ταχυτήτων και της απίστευτης έντασης του φινάλε. Έργο που έχει συντεθεί την περίοδο 1947 – 1948, πρωτοπαρουσιάστηκε αρκετά χρόνια μετά, στις 29 Οκτωβρίου του 1955 από τη Φιλαρμονική του Λένιγκραντ, με τον David Oistrakh να εκθειάζει το «βάθος του καλλιτεχνικού περιεχομένου του» και περιγράφει το μέρος του βιολιού ως «σθεναρό Σαιξπηρικό ρόλο».

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει τη «Σεχραζάτ» του Νικολάι Ρίμσκυ – Κόρσακοφ (1844-1908). Η συμφωνική σουίτα του Ρώσου συνθέτη, που βασίζεται στην πασίγνωστη αραβική συλλογή ανατολίτικων ιστοριών με τίτλο «Χίλιες και μία νύχτες», είναι από δημοφιλέστερα έργα του σπουδαίου και επιδραστικού ρώσου συνθέτη, που θεωρείται μάλιστα ένας από τους κορυφαίους ενορχηστρωτές όλων των εποχών. Ο Ρίμσκυ-Κόρσακοφ μας διηγείται το πολυαγαπημένο ανατολίτικο παραμύθι με μία ατμοσφαιρική σουίτα, που καθηλώνει τον ακροατή, όπως ακριβώς η Σεχραζάτ τον σουλτάνο.

Σολίστ: Γιώργος Δεμερτζής

Διεύθυνση Ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας

Συμπαραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης / 49α Δημήτρια, Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού

Τιμές εισιτηρίων: 18 €, 9 €, 5 € (Ειδικό εισιτήριο)

Ώρα

(Παρασκευή) 21:00(GMT+00:00)

Τοποθεσία

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΠΘ