Παραβολές και Μάρτυρες

Πέμ20Οκτ(Οκτ 20)20:00Παρ30Δεκ(Δεκ 30)20:00Παραβολές και Μάρτυρες(Οκτώβριος 20) 20:00 - (Δεκέμβριος 30) 20:00(GMT+00:00)

Event Details

Η Παραβολή του καλού Σαμαρείτη και η Παραβολή του σπορέα, αλλά και μορφές της Αγιοσύνης, όπως αυτή του Αδάμ, του Πρωτομάρτυρα Στέφανου και του Προφήτη Ιωνά «ζωντανεύουν» μεταξύ άλλων στην έκθεση «Παραβολές και Μάρτυρες». Μέσα από το έργο του Σέρβου ζωγράφου, Nikola Sarić μπορούμε να δούμε τη σύγχρονη εικονογραφική αναπαράσταση των Παραβολών, των Μαρτύρων και των Προφητών, σε συνθέσεις που ξεπερνούν την καθιερωμένη αντίληψη αντίστοιχων θεμάτων. Σε συνθέσεις που προσδίδουν μια εντελώς σύγχρονη εικαστική προσέγγιση, έστω και αν αυτή έχει τις βάσεις της στην πρωτοχριστιανική ζωγραφική, και που επιτυγχάνουν το ρόλο μιας εύληπτης, εικαστικής αφήγησης.

Οι επισκέπτες της έκθεσης -την επιμέλεια της οποίας υπογράφει ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος- θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα από δύο διαφορετικούς ζωγραφικούς κύκλους του Nikola Sarić. Συνολικά παρουσιάζονται 45 έργα εμπνευσμένα από τον κύκλο των «Παραβολών του Ιησού» και από τον κύκλο «Μάρτυρες και Προφήτες της Εκκλησίας».

Στον πρώτο κύκλο θα συναντήσουμε συνθέσεις που εξυπηρετούν την θεμελιώδη αρχή των Παραβολών, που δεν είναι άλλη από αυτή της υψηλής διδαχής με άκρα απλότητα, στοιχείο που καθιστά εν δυνάμει κοινωνούς το σύνολο των ακροατών χωρίς κανένα αποκλεισμό. Όπως διευκρινίζει ο κ. Ντούρος «στις Παραβολές του Sarić η απλότητα αυτή εκφράζεται μέσα από τη ρωμαλέα καθαρότητα των βασικών εννοιών σε μία φαινομενικά ευανάγνωστη συμμετρική σύνθεση. Τα πρόσωπα και τα σχήματα είναι ταυτόχρονα απλά και αινιγματικά συνθέτοντας μια πρόκληση για τον θεατή ανάλογη μ’ εκείνην που αντιμετώπιζαν οι ακροατές των Παραβολών».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «αντίστοιχα στοιχεία φανερώνονται και στον κύκλο με τους Μάρτυρες, οι μορφές των οποίων κυριαρχούν στην κεντρική θέση του κάθε έργου. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μορφών είναι η στάση δέησης τους, καθώς και η έντονη στροφή του κεφαλιού προς τον ουρανό, σε μία συνάντηση με τον Θεό που αποδίδεται με ταυτόχρονα με ένταση και ησυχία».

Αναμφίβολα γοητευτικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι το έργο του Nikola Saric ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει μέσα από τη λιτή θεματική του  προσέγγιση, που προϋποθέτει μια εξαιρετικά επίπονη ανάγνωση γνωστών κειμένων, μια προσωπική ματιά. Και παρόλο που τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής του ανακαλούν εικαστικούς κώδικες από την καλλιτεχνική παράδοση της πρώτης χριστιανικής περιόδου, το αποτέλεσμα είναι εντελώς πρωτότυπο: μια σύγχρονη προσωπική κατάθεση.

Διοργάνωση Αγιορείτικη Εστία.

Εγκαίνια: 20:00

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα-Τετάρτη: 9:00-16:00,
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 9:00-20:00,
Σάββατο:9:00-14:00

Η εκδήλωση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα των “Δημητρίων”

Ώρα

Οκτώβριος 20 (Πέμπτη) 20:00 - Δεκέμβριος 30 (Παρασκευή) 20:00(GMT+00:00)

Τοποθεσία

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ