«Vestiges», αλλιώς απομεινάρια ή κατάλοιπα μιας άλλης εποχής. Με τον τίτλο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης το πρόσφατο ζωγραφικό έργο της Άννας Φωκά, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Στον καμβά της, φανταστικά και υπαρκτά πρόσωπα, δανεισμένα από τα popular media, καθώς και από το προσωπικό φωτογραφικό της αρχείο, τοποθετούνται στο δυστοπικό αρχιτεκτονικό κέλυφος εγκαταλελειμμένων χώρων. Η συνύπαρξη αυτών των ετερόκλητων χαρακτήρων δημιουργεί νέους, φαινομενικά παράλογους συσχετισμούς και εντάσεις που μετατοπίζουν το νόημα της εικόνας.

Στόχος της ζωγράφου είναι η μυθοπλαστική ανάπλαση της ιστορίας του τόπου της, της Θεσσαλονίκης των παιδικών της χρόνων, σε μια προσπάθεια διάσωσης της μνήμης, αλλά και επανερμηνείας των γεγονότων που τη σημάδεψαν. Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει : με μεταφορικό λόγο και ύφος αλληγορικό, η Φωκά προσπαθεί έμμεσα να αποδώσει το εφήμερο της ύπαρξης, το φευγαλέο της στιγμής, το αμετάκλητο της πράξης. Η έκθεση της Άννας Φωκά πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Στέλλας Συλαίου.

Διάρκεια έκθεσης από 18 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου

Εγκαίνια : 18 Οκτωβρίου στις 19.30

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Δε θέλω άλλους εθελοντές, θέλω φίλους!

«Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» της ομάδας Εν Δυνάμει, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, μετά από μια επιτυχημένη πορεία σε θεατρικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται στο επίσημο πρόγραμμα των 54ων Δημητρίων.
Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν. Η καθημερινότητα, μέσα από τραγούδια, ποιήματα και εικόνες παρουσιάζεται με έναν τρόπο ποιητικό. Ο τρόπος αυτός γίνεται η γέφυρα να ειπωθεί το ανείπωτο. Η θεατρική φόρμα αναμειγνύεται με στοιχεία ντοκιμαντέρ και οι ήρωες συστήνονται με το πραγματικό τους όνομα προσπαθώντας να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα «ποιoς αλήθεια είμαι;».
Μέσα από τη διαδρομή προς την παράσταση, δόθηκε μεταξύ των μελών της ομάδας, ο κοινός τόπος για να δημιουργήσουν από την αρχή μία νέα γλώσσα επικοινωνίας, μία γλώσσα που θα ωθήσει τον θεατή να αποστασιοποιηθεί από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπά του, ώστε να δει ότι τα σημεία που τον ενώνουν με το «άλλο» και το «διαφορετικό» είναι τελικά περισσότερα από αυτά που τον χωρίζουν από αυτό. Η τελική σύνθεση του κειμένου προέκυψε από τα μέλη της ομάδας (άτομα με και χωρίς αναπηρίες), τα οποία συνέθεσαν μια ολοκληρωμένη δραματουργικά και αισθητικά παράσταση, αποτέλεσμα πολύμηνης και συλλογικής δουλειάς, η οποία αποκαλύπτει τη δύναμη που έχει το σύνολο να προσπεράσει τα εμπόδια και να ενσωματώσει αρμονικά την κάθε διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης φύσης.
Η ομάδα Εν Δυνάμει είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των Εν Δυνάμει να μοιραστούν ανοιχτά τις δικές τους ιστορίες και να ερευνήσουν προσωπικές και οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος και αποτελεί το πρώτο μέρος της θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο το Κανονικό».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση : Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία – Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση
Φωτισμοί: Richard Anthony
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Φωτεινή Τσακίρη
Επικοινωνία: Φωτεινή Τσακίρη, Γιώργος- Ζήσης Μπιλιώνης
Φωτογραφίες παράστασης: Διονύσης Μεταξάς, Φώτης Νατσιούλης

Ερμηνεύουν: Κλειώ Αντωνόπουλου, Νοεμή Βασιλειάδου, Χρυσούλα Γκούμα, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελίνα Καρυοφίλλη, Μαρία Κολτσίδα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Γιώργος-Ζησης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Αθηνά Σωτήρογλου, Δέσποινα Τριανταφυλλίδη, Δανάη Τσορλίνη, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Επισκεφθείτε τη σελίδα των Εν Δυνάμει στο facebook.

Διάρκεια παράστασης: 80’ (χωρίς διάλειμμα)

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 21.00
Κυριακή 6 Οκτωβρίου (διπλή παράσταση) στις 18.30 και στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 € |Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65, Πολυτέκνων): 8 € | Ατέλειες: 5€ | ΑμεΑ: Δωρεάν

Κρατήσεις θέσεων: Τηλεφωνικά στο 6980172735, καθημερινά 11:00-14:00 και 18:00-21:00 και με μήνυμα, στη σελίδα των Εν Δυνάμει στο facebook.

Προπώληση:
Εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πλατεία Αριστοτέλους. Τηλέφωνο: 2310 272022. Ημέρες και ώρες λειτουργίας εκδοτηρίων: Τρίτη έως Σάββατο: 11:00 – 19.00

Υπεύθυνη Επικοινωνίας Oμάδας Εν Δυνάμει:
Φωτεινή Τσακίρη, e-mail: endynamei.ensemble@gmail.com | Τ. 6946477537

«Όταν έρχεται ο Οκτώβρης από το χρονιάρικο του ταξίδι, μου φέρνει δώρα… Καμιά φορά έρχεται για να μου τα πάρει πίσω ή και να με τιμωρήσει για κάτι που μόνο εμείς οι δυο γνωρίζουμε. Δεν ξέρω τι θα κάνει φέτος, μόλις έφτασε».

Πριν τρία χρόνια, τον Οκτώβρη, ο Αντώνης Σουρούνης έφυγε οριστικά από κοντά μας. Τον φετινό Οκτώβριο, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα δώρο στο συγγραφέα, στην πόλη που γεννήθηκε, στη γειτονιά που μεγάλωσε, την Άνω Πόλη. Ο Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων Ισλαχανέ,  δυο βήματα από την οδό Μουσών, όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι, διοργανώνει μία έκθεση σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το αρχείο της ΕΡΤ. Θα περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του συγγραφέα, προβολή ντοκιμαντέρ, γωνιά ανάγνωσης, και 23+1 γράμματα του αλφάβητου που χαρακτηρίζουν το έργο του.

Οι παράλληλες δράσεις δε θα λείψουν: Η διοργάνωση συμπεριλαμβάνει θεατρική παράσταση από το ΚΘΒΕ βασισμένη στο «Μονοπάτι στη θάλασσα», περιπατητική ξενάγηση στη γειτονιά του συγγραφέα και θεατρο-παιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, σχεδιασμένο πάνω στο έργο «Το Μπαστούνι». Η έκθεση ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Συνεργασία
Υπηρεσία νεότερων μνημείων και τεχνικών έργων Κεντρικής Μακεδονίας / Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Εγκαίνια 15/10 20:00

It’s bigger, it’s better, it’s taf-er. Το TAF, αλλιώς Thessaloniki Animation Festival, είναι το σπουδαίο ετήσιο ραντεβού των εραστών της κινούμενης εικόνας, το οποίο πραγματοποιεί φέτος την πέμπτη του διοργάνωση. Το σημαντικό διεθνές φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων της Ελλάδας προωθεί την τέχνη του animation μέσα από την καθιερωμένη πλέον συνάντησή του με προβολές, εργαστήρια, master classes και ομιλίες για μικρούς και μεγάλους.

Ιδρύθηκε το 2015, εδρεύει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και έχει γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το TAF είναι ένα φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο, που καθιέρωσε και διοργάνωσε η AddArt, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την τέχνη και τον πολιτισμό.

Το 2019 επιφυλάσσει στο κοινό του TAF καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με ξεχωριστούς καλεσμένους από το «Love Death and Robots», καθώς επίσης και εργαστήρια, ομιλίες και προβολές περισσότερων από 300 animation films. Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες στη διεύθυνση tafestival.gr.

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
17:00
13/10 10:00 (προβολή για παιδιά)

To πολυθεματικό φεστιβάλ που εδώ και χρόνια συσπειρώνει τη Θεσσαλονίκη στο πιο κεντρικό σημείο της, επανέρχεται πιστό στο ραντεβού του, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, υποσχόμενο ένα διήμερο πλουσιότερο από ποτέ. Με πρόγραμμα ανανεωμένο, με καλλιτέχνες μοναδικούς, με live acts, dj sets, performances και street food να δονούν τα γραφικά στενά της κεντρικής αγοράς, όλα δείχνουν ότι στις 5 και 6 Οκτωβρίου η καρδιά της πόλης θα χτυπά στο Καπάνι.

Ανάμεσα στα σημαντικά ονόματα που θα κρατήσουν το κοινό μέχρι το ξημέρωμα, συναντούμε τους Chevy, Christos El. Papadopoulos Quintet, John Slender, K.atou, Liane, Maria S., Matina Sous Peau, Mojosphere με MC Yinka. Electronica, jazz, dub, hip hop, καθώς και όλες οι καίριες μουσικές κουλτούρες συναντώνται εδώ, για να δώσουν το δικό τους σόου με επίκεντρο τα ηχοχρώματα που ενώνουν τα στενά στον κεντρικό άξονα της πόλης.

Αμέσως μετά την χορευτική παράσταση Kalakuta Republik που θα απολαύσουμε στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σας περιμένουμε απέναντι, στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Bar ΘΕΑ/TRO, για το αποχαιρετιστήριο πάρτι του 54ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

Στο closing party που σηματοδοτεί το τέλος του κοσμοπολίτικου πολιτιστικού ραντεβού, συναντιόμαστε, διασκεδάζουμε, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μέλλον, όλοι όσοι απολαύσαμε τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης και εργαστήκαμε για την πραγματοποίησή της.

Στην επιμέλεια της μουσικής η Special K – Η νεαρή Θεσσαλονικιά DJ που ξεσηκώνει στα party

Χορηγοί

 

 

Εμπνευσμένος από τον Fela Kuti, τον Νιγηριανό συνθέτη, σαξοφωνίστα, ενορχηστρωτή, πολιτικό ακτιβιστή και θεμελιωτή του afrobeat, ο Serge Aimé Coulibaly δημιουργεί μια performance στη διάρκεια της οποίας η πολιτική αναδεικνύεται σε κάτι εντονότερο από απλή δραματουργική υποσημείωση.

Έξι χορευτές επί σκηνής, που σύντομα γίνονται επτά, σε μια αέναη εναλλαγή από κινήσεις και φιγούρες, οι οποίες λειτουργούν ως μεταφορά για την ακατανίκητη θέληση για ζωή, μια αντανάκλαση της πολιτικής που διαπερνά το σώμα. Η διάλεκτος της κίνησης αντλεί από το παραδοσιακό ρεπερτόριο, από τον ρυθμό των νάιτ κλαμπ και της τζαζ, ώσπου να γίνει κάτι ολότελα νέο, ένας χορός που ξεχύνεται ορμητικά, αποδεσμευμένος από τις επιρροές του.

Mια προσπάθεια συγκέντρωσης και παρουσίασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του «Το Πικάπ», στην οποία εντάσσονται καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Ανά καταχώρηση περιλαμβάνονται  πληροφορίες, δείγματα δουλειάς, εξωτερικοί σύνδεσμοι και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ο εκάστοτε καλλιτέχνης επιθυμητό να γνωστοποιηθεί, ώστε να προβληθεί και να παρουσιαστεί η προσωπική του πορεία και το έργο του.

To εγχείρημα θα παρουσιαστεί στο κοινό μέσα από την ημερίδα ενημέρωσης και παρουσίασης. Θα εισηγηθεί ο εμπνευστής και διαχειριστής της πλατφόρμας, μέλος της ομάδας του «Το Πικάπ», Δημήτρης Αγγέλης. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα καλλιτέχνες. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια μηχανής προβολής καθώς και έντυπου πληροφοριακού υλικού, το οποίο θα διανεμηθεί δωρεάν. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το ευρύτερο θέμα «Τέχνη στη Θεσσαλονίκη».

Καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια των Δημητρίων, ο ειδικά διαμορφωμένος και ξεχωριστός χώρος του “Το Πικάπ”, “The Room”, θα είναι αφιερωμένος στους   καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν στο εγχείρημα. Αντλώντας οπτικό και πληροφοριακό υλικό από την πλατφόρμα, κάθε καλλιτέχνης θα παρουσιαστεί με τη βοήθεια μηχανής προβολών. Στους επισκέπτες θα διανεμηθεί δωρεάν έντυπο πληροφοριακό υλικό.

Ανοιχτό Κάλεσμα / Συζήτηση – Απολογισμός – Αξιολόγηση.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τοποθεσία: MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη
Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 12:00
Είσοδος Ελεύθερη

Ημερίδα ενημέρωσης και παρουσίασης στο κοινό του εγχειρήματος.

Θα εισηγηθούν οι:
Δημήτρης Αγγέλης. Εμπνευστής και διαχειριστής της πλατφόρμας, μέλος της ομάδας του “Το Πικάπ”.
Αλέξανδρος Πλωμαρίτης. Εικαστικός.
Δημήτρης Αμελαδιώτης. Εικαστικός.
Δόμνα Γούναρη. Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.
Έλενα Εφέογλου. Εικαστικός ΕΔΙΠ Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα προσκληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα καλλιτέχνες. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια μηχανής προβολής καθώς και έντυπου πληροφοριακού υλικού, το οποίο θα διανεμηθεί δωρεάν. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το ευρύτερο θέμα “Τέχνη στη Θεσσαλονίκη”.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Λάμπρος Ασημάκης / Άνια Βουλούδη / Γιώργος Γεροντίδης / Δημήτρης Αμελαδιώτης / Μαρία Αϊντινίδου / Αλέξανδρος Πλωμαρίτης / Δέσποινα Μπεμπελέκου / Γιάννης Σταμενίτης / Νάσος Καράμπελας / Senonone / Παναγιώτης Τσολακάκης / Σόφι Σενόγλου / Maja Djuric / Χρύσα Αρίδα / Εμιλία Ξανθοπούλου / Σοφία Τολίκα / Μαρία Ανδρικοπούλου / Γιώργος Τραγάκης / Ζένια Στρατηκοπούλου / Θωμάς Λιούτας / Θάλεια Γκατζούλη / Άννα Κοντακτσίου / Κωστής Αργυριάδης / Borislava Georgitseli / Elis Talis / Θωμάς Διάφας / Νικόλας Μπλιάτκας / Ευαγγελία Αθανασιάδου / Θανάσης Σαμπαζιώτης / Γιώργος Μιχαλόπουλος / Χονδρός & Κατσιάνη / Λέα Καββαδία / Σταύρος Παναγιωτάκης / karl grümpe + rene p.g. / Μαρία Αλβανού / Μπάμπης Βενετόπουλος / Ισιδώρα Ρεντζίκα / Ζωή Πανέ / Loopo Studio / Ολυμπία Λέτσιου / Βασίλης Γαλάνης / Ιορδάνης Στυλίδης / Μιλτιάδης Δίγκας / Ιωάννα Τσόγκα / Ανό Θεοδώρογλου / Τατιάνα Αλτίνη / Life is a Ⓑitch / Yuri Rusinov (Λαζαρίδης Γιώργος) / Ma(t)ita Colorata / Ιουλία Χαραλάμπους / Έλενα Εφέογλου / Μαρία Πασχαλίδου / Βιργινία Μαστρογιαννάκη / Έλενα Χατζηαθανασίου / Ελένη Παπαδοπούλου / Νατάσσα Κότσαλα / Γιώργος Ανέστης / Νόρα Παυλίδη / Βασίλης Γεωργούλας / Κατερίνα Κατσιούρα / Φίλιππος Τατάκης / Μαρία Παναγιώτου / Νεφέλη Κυριάκου / Ελένη Φωτοπούλου / Δημήτρης Ταΐρης / Ελένη Νικολακοπούλου / Δέσποινα Κωνσταντίνου / Ελένη Μπαλέκα / Αλεξία Ξαφοπούλου / Κατερίνα Σύκα / Θεοδώρα Πρασσά / Ιωάννα Ζηκίδου / Αλεξάνδρα Δαλάκα / Ανδριάννα Κουμεντάκου / Άρτεμις Μάλτα / Γαλήνη Κριαρίδη / Μάρθα Γωγάκου / Κατερίνα Χρήστου / Άννυ Σοφιανοπούλου / Βίκη Κορακάκη / Γιάννης Μήτρου / GERA 1 / Δανάη Ιωαννίδου / Ελένη Θεοφυλάκτου / Γεώργιος Κατσάγγελος / Βασιλική Δήμτσιου / Νίκος Βαρυτιμιάδης / Γιώργος Χατζηάγορου / Ioυλία Φλωρέντζη / Ζήσης Μπλιάτκας / Μαρία Γαλαζούλα / Βασίλης Ζωγράφος / Ζωγραφιά Ποπώλη / Μαρία Παριανού / Μαρία Δημητροπούλου / Πάνος Μιτσέλης / Μάρκελλος Κολοφωτιάς / Αλίκη Σιτζόγλου / Eγκράτεια Ρούμπου / Κορίνα Καμαλακίδου / Dreamfacta (Φώτης Βαζάκας) / Σοφία Βαγγέλη / Σούλα Αποστολάκη (Χρυσή) / Χρύσα Μανδαλιανού / Νατάσα Μπαλουκτσή / Άγγελος Απλά / Μαρία Βοζαλή / Βασιλική Καραπαναγιωτίδου / Στεφανία Βελδεμίρη / Δημήτρης Καρλαφτόπουλος / Σοφία Μακρίδου / Φανή Μπουντούρογλου / Νίκος Κρυωνίδης / Δημοσθένης Μπογιατζής / Ευγενία Γραμμένου / Γιώργος Δρόσος / Γιώργος Παπακαρμέζης / Αλέξανδρος Καραγιάννης / Αλκιβιάδης Αβαρκιώτης / Μαρίνα Τσάκαλου / Λένα Αθανασοπούλου / Μίλτος Τακόπουλος / Αλέξανδρος Τσάκωνας / Δανάη Συκινιώτη / Σύνθια Γεροθανασίου / Ειρήνη Κωνσταντίνου / Μαρίνος Τσαγκαράκης / Βαγγέλης Πλοιαρίδης / Θεοδοσία Κέκελη / Νίκος Γουζιλόπουλος / Κωνσταντίνα Βλαχίδου / Ιουστίνη Δρακουλάκου / Νικόλας Φωτιάδης / Παύλος Λύγουρης / Ειρήνη Μπάκα / Ζέφη Αθανασοπούλου / Αντώνης Ραπάνης / Ορφέας Αντουλινάκης / Θωμάς Καλλιάρας / Δημήτρης Παπαζάχος / Alienprincesshasgreasyhair / Στέλιος Χριστοφοράκης / Δημήτρης Παππούς / Βασίλης Πούλιος / Γιώτα Ανδριάκαινα / Ευαγγελία Ειρήνη Ματσούκα / Γιάννα Καλή / Ελευθερία Στόικου / Αγάπη Μαυρουδή / Φώτης Τρασανίδης / Πολυξένη Λουκά / Μαρία Παπαντωνίου / Αναστασία Τσετουλίδου / Alex Tade / Ευτυχία Βούλγαρη / Στέλλα Ουζουνίδου / Παρασκευή Βούρρου / Μαρία Κριαρά

Το TISFF – Thessaloniki International Short Film Festival είναι το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, που πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα διεθνές φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αποτυπώνονται σε μικρής διάρκειας ταινίες (max 45min), συμπυκνώνοντας και καταγράφοντας την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά και κάθε είδους καλλιτεχνικής οπτικής.

Φέτος, η ThessFest, διοργανώτρια εταιρία του TISFF, σε συνεργασία με το ΑΖΑ Cinema Club, για πρώτη φορά εισάγει ένα πρωτοπόρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα φεστιβάλ, παρουσιάζοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης το INTIMATE, που θα λάβει χώρα την τελευταία μέρα του κινηματογραφικού τετραημέρου, στοχεύοντας να αγγίξει το κοινό χωρίς να αποφεύγει την οικειότητα και τον αισθησιασμό στην οθόνη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το TISFF φιλοξενεί δεσπόζουσες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Βαγγέλης Μουρίκης, καθώς και δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Γα ένα τετραήμερο τα απογεύματά μας και τα βράδια μας γεμίζουν με ό,τι δεν τολμάει να δείξει το εμπορικό σινεμά.

Ώρα 17:00 – 21:00

Αποθήκη Δ, Λιμάνι, αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα

Στο «By Heart», ο δραματουργός και ερμηνευτής Tiago Rodrigues διδάσκει ένα ποίημα σε δέκα ανθρώπους. Οι συγκεκριμένοι δέκα δεν έχουν δει ποτέ την performance και αγνοούν ποιο ποίημα πρόκειται να αποστηθίσουν ενώπιον του κοινού. Καθώς τους διδάσκει, ο πρωταγωνιστής ξεδιπλώνει ένα μείγμα ιστοριών το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις της γιαγιάς του, διανθισμένες από παραθέματα του Σαίξπηρ, του Ρέι Μπράντμπερι, του Τζορτζ Στάινερ, του Γιόζεφ Μπρόντσκι, ενώ παράλληλα προκύπτουν ιστορίες γύρω από Πορτογάλους σεφ, τηλεοπτικά σόου της Ολλανδίας και τη μορφή του νομπελίστα Μπορίς Πάστερνακ. Οι αινιγματικές διασυνδέσεις θα αποκαλυφθούν ενόσω το ποίημα ολοκληρώνεται.

Το «By Heart» είναι ένα έργο για τη μετάδοση και τη μεταβίβαση, για τη σημασία των λέξεων και των ιδεών που μόνο η μνήμη μπορεί να διαφυλάξει. Διευθυντής του Teatro Nacional D. Maria II της Λισαβόνας από το 2015, βραβευμένος, πολυταξιδεμένος και πολυπράγμων, ο γνωστότερος σκηνοθέτης της Πορτογαλίας Tiago Rodrigues έχει καθιερωθεί ως γεφυροποιός πόλεων και χωρών, ταυτόχρονα οικοδεσπότης και πρεσβευτής του ζωντανού θεάτρου