48α Δημήτρια

Χαιρετισμός Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Για το φετινό 48ο φεστιβάλ των Δημητρίων είναι ιδιαίτερη η χαρά. Και είναι ιδιαίτερη γιατί όσο πληθαίνουν οι δυσκολίες, όσο περιορίζονται οι οικονομικές δυνατότητες, τόσο μεγαλύτερη καταγράφεται η επιτυχία ενός φεστιβάλ.

Φέτος, λοιπόν, και παρά τους περιορισμούς, το πρόγραμμα των Δημητρίων εδραιώνει τη θέση μας για τον πολιτισμό, που εγκαινιάστηκε πριν δυο χρόνια. Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, αναζητά προτάσεις, καλλιτέχνες και χώρους που αναδεικνύουν αυτήν την άλλη αντίληψη.

Εργαστήρια, masterclasses, πολλές συνεργασίες, πολλές εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό, και για όλες τις υπόλοιπες εισιτήρια προσιτά, ένα φεστιβάλ που ευνοεί τη συμμετοχή, την επικοινωνία και τις συναντήσεις. Τις συναντήσεις των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών με το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, τις συναντήσεις των καλλιτεχνών με το κοινό σε απροσδόκητους χώρους αλλά και απροσδόκητο χρόνο. Πλατείες, δημόσια κτίρια, αγορά, λιμάνι, και βέβαια χώροι πολιτισμού, μια Νύχτα Τέχνης σε μουσεία και γκαλερί, μια διαφορετική Όπερα στο Δημαρχείο, η εναρκτήρια εκδήλωση που ξεκινά από την πλατεία Αριστοτέλους, είναι μια ενδεικτική αναφορά σ’ αυτήν την άλλη αντίληψη για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ένας θεσμός με τόσο μακρά ιστορία και τόσο στενά συνδεδεμένος με την πόλη, είναι αναπόφευκτα φορτισμένος και με υψηλές προσδοκίες. Αυτή τη χρονιά η συνεργασία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού με την επιτροπή των καλλιτεχνικών συμβούλων είχε μια καταλυτική επιρροή στο ύφος του Φεστιβάλ και τις επιλογές των εκδηλώσεων και τους ευχαριστούμε όλους για το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας. Το φεστιβάλ των 48ων Δημητρίων έχει στήσει ένα πρόγραμμα ελκυστικό για το κοινό, χωρίς να αγνοεί τον παιδευτικό ρόλο της τέχνης,  ανταποκρινόμενο ταυτόχρονα στο διεθνή του χαρακτήρα.

Σας καλώ να συμμετέχουμε, να ακολουθήσουμε τους καλλιτέχνες στις διαδρομές που μας προτείνουν, να συναντήσουμε το έργο τους και να συναντηθούμε, να αναδείξουμε και πάλι τα Δημήτρια ως τη μεγάλη γιορτή της τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Της Θεσσαλονίκης των πολιτισμών, της Θεσσαλονίκης της συνύπαρξης, που μπορεί και πρέπει να προβάλλει το σύγχρονο πρόσωπό της, το καλλιτεχνικό της δυναμικό, τις δημιουργικές της φωνές.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους καλλιτέχνες, όλους τους συντελεστές και συνεργάτες και εύχομαι καλή επιτυχία στα 48α Δημήτρια.

Γιάννης Μπουτάρης
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Πολιτισμού

Η Θεσσαλονίκη, η «πόλη των φαντασμάτων» με τα πολλαπλά πρόσωπα, η πόλη της ζωντανής μνήμης και του ανήσυχου πολίτη, καλείται σ’ αυτήν την περίοδο της αμφισβήτησης των στοιχειωδών, όπου η τύχη της ορίζεται από τις βίαιες κοινωνικές αλλαγές, να σταθεί με περίσκεψη, με συλλογική επεξεργασία και προβληματισμό, για την πορεία της στον μέλλοντα χρόνο.

Ο πολιτισμός είναι δύναμη, ενέργεια, προοπτική, όταν η κάθε δράση του στοχεύει στην ενεργοποίηση της σκέψης, στο στοχασμό των εμπλεκομένων, στη δημιουργία νέων συνθηκών, άλλων διαδρομών.

Όταν η κάθε δράση του, εμπνέεται από τις ίδιες εκφάνσεις της καθημερινότητας και λειτουργεί στη συνειδητοποίηση και την εξωτερίκευση, όσων δεν έχουν διατυπωθεί έως τώρα, στο επίπεδο της κοινωνικής συμβίωσης.

Τα 48α Δημήτρια είναι της πόλης.

Οφείλουν να απαντήσουν στην αγωνία του πολίτη, στοχεύοντας στις συλλογικότητες, στις συνέργειες, στην αξιοποίηση του ελάχιστου, στην ανάδειξη νέων σχέσεων τόπου και πολίτη, δημιουργού και κοινού, στην ανασυγκρότηση του χαμένου λόγου, στην πραγματοποίηση του ονείρου.

Τα 48α Δημήτρια, είναι η «προσωπική έξοδος» του καθένα μας.

Έλλη Χρυσίδου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Αναζήτηση