To πρώτο θεατρικό showcase έρχεται στα 53α Δημήτρια

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας»
(Κάρολος Κουν)

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου. Εγκαινιάζουμε λοιπόν το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας». Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε μέρη που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση. Ειδικότερα, θα έχουμε μαζί μας τους εξής:

Tomasz Kirenczuk, Artistic Director, International Theater Festival Dialog –Wroslaw από την Πολωνία. Nikolay Yordanov, Artistic Director, Varna International Festival από την Βουλγαρία. Haris Pasovic, Artistic Director, Mittlefest από την Ιταλία. Ivan Medenica, Artistic Director, Bitef Festival από την Σερβία. Leman Yilmaz, Artistic Director, Istanbul International Festival από την Τουρκία. Itzik Giuli, Artistic Director, Israel Festival από το Ισραήλ. Elmar Zorn, κριτικός θεάτρου από το Μόναχο της Γερμανίας. Camille Lοuis, Associate Dramaturg, Nanterre- Amandiers από το Παρίσι. Dino Mustafic, Artistic Director, International Festival από την Βοσνία. Rodrigo Fransisco, Artistic Director, Almada Festival από την Πορτογαλία. Goran Injac , Artistic Director, Mladinsko Theater από την Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Dina Amin, Artistic Director, International Festival for Contemporary and Experimental Theater από το Κάϊρο της Αιγύπτου. Armin Kerber, Artistic Director, Kur Theater από το Μπάντεν της Ελβετίας. Thomas Irmer, curator and theater professor, Theater Festival. Vesna Rosca από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Vasile Sirli και Dragos Buhagiar συνεργάτες του φεστιβαλ Sibiu, της Ρουμανίας. Dagmar Walser, Spielart Festival από το Μόναχο της Γερμανίας.

«Το πρόβλημα με το θέατρό μας είναι  ότι, ενώ έχει να παρουσιάσει εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο, ελάχιστες είναι εκείνες που συμμετέχουν σε ξένα φεστιβάλ. Γενικά οι ξένοι αγνοούν το ελληνικό θέατρο, τι γίνεται στην χώρα μας. Από αυτό το όχι ιδιαίτερα ευχάριστο δεδομένο ως σημείο εκκίνησης αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο της οργάνωσης ενός ελληνικού  showcase, γιατί πιστεύουμε πως έτσι προσφέρουμε μια πλατφόρμα προβολής και ενδεχόμενης διακίνησης του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε στο τέλος. Μέχρι στιγμής έχουν προσκληθεί 15 καλλιτεχνικοί διευθυντές από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ελληνικές παραγωγές. Το showcase αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου» δηλώνει ο κος Σάββας Πατσαλίδης, Σύμβουλος επί των θεατρικών στα φετινά Δημήτρια και καθηγητής του ΑΠΘ.

«Η παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας είναι σημαντική και σύγχρονη. Έχουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό, υπάρχει όμως αδυναμία και ένας συνδυασμός προβλημάτων, όταν πρέπει αυτό να συνευρεθεί και να αναμετρηθεί στην διεθνή σκηνή. To showcase έχει αυτόν τον ρόλο… αναλαμβάνει να δημιουργήσει τις δυνατότητες προώθησης και προβολής σε διεθνή φεστιβάλ, σε ξένες αγορές. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να λειτουργήσει ως η νέα «αγορά» σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος και για την ίδια, αλλά και για τους δημιουργούς» δηλώνει η κα Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων

5 Οκτωβρίου
Τόπος: Θέατρο Αυλαία
Θεατρική παράσταση «Οιδίπους» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη
Μια τολμηρή προσέγγιση του αριστουργήματος του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ  Κοζάνης.

5 Οκτωβρίου
Τόπος: Μονή Λαζαριστών
Θεατρική παράσταση «Frida κι άλλο» από τον θίασο «Fly Theatre» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου
Πολυμεσική παράσταση – αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο. Μια εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής της που καθόρισε την τέχνη της. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Δαμβόγλου.
*H παράσταση θα διεξάγεται από τις 4 έως τις 7.10 και συμπεριλαμβάνεται στο Showcase των Δημητρίων στις 5.10

6 και 7 Οκτωβρίου
Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον
Θεατρική παράσταση με τίτλο «Mute» του Γιώργου Αδαμαντιάδη
Ένα συγχρονο, νευρώδες και εύστοχο ελληνικό έργο του Γιώργου  Αδαμαντιάδη με θέμα την Ελλάδα του σήμερα, ιδωμένης μέσα από τον βίο και την πολιτεία δύο αδελφών-ληστών που εγκαταλείπουν την πόλη και  ανεβαίνουν στα βουνά και επιδίδονται σε ένα δικό τους παιχνίδι άσκησης εξουσίας και δικαιοσύνης. Η σκηνοθεσία του Στέλιου Πατσιά είναι εύστοχη και αναδεικνύει ευεργετικά τις παθογένειες, τις αντιπαλότητες, αλλά και  τις αντιφάσεις που ακόμη ταλανίζουν τον τόπο.

7 και 8 Οκτωβρίου
Τόπος: Θέατρο Αυλαία
Θεατρική παράσταση με τίτλο «Περιμένοντας τον Γκοντό» από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου
Η παράσταση παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ’ ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητα, αλλά και οι προσδοκίες. Ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

7 Οκτωβρίου
Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Λογοτεχνική Performance «Εσύ: τα στοιχεία» του Βασίλη Αμανατίδη
Θέμα αποτελεί η εξοικείωση με τον ερωτικό αποχωρισμό -αλλά και κάθε αποχωρισμό- και η καταβύθιση στην κραταιά αγάπη. Στην επιτελεστική ανάγνωση – λογοτεχνική performance (σε σκηνοθεσία Σοφία Καρακάντζα), παρακολουθούμε τη σχέση του Βασίλη Αμανατίδη με το υβριδικό, συγκινητικό γραπτό κείμενό του, το οποίο –μπροστά στο κοινό– αποκτά μία οπτική και εικαστική διάσταση. Το ίδιο το ποιητικό έργο τιμήθηκε πρόσφατα με το «Βραβείο Ποίησης 2017» του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

8 και 9 Οκτωβρίου
Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Ανετον
Θεατρική παράσταση με τίτλο «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη από τους «C for Circus»
Μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται μια τελετή αποχαιρετισμού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή.

9 Οκτωβρίου
Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
Χορευτική παράσταση με τίτλο «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας «OSMOSIS»
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι… τόσο η ιστορία ενός προσώπου, όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

10 Οκτωβρίου
Τόπος: Βασιλικό θέατρο
Θεατρική παράσταση με τίτλο «After the Campsite: Από δω κι εμπρός» του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα
Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

10 Οκτωβρίου
Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και σε συνεργασία με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Εδώ θα δούμε την αρχαία τραγωδία ως ροκ παράσταση. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης βάζει στην πρίζα τις Βάκχες και το θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο. Το συγκεκριμένο βίντεο της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι μια παραγωγή του 2018 από την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

10 και 11 Οκτωβρίου
Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
Θεατρική παράσταση με τίτλο «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Σαράντου – Γεώργιου Ζερβουλάκου
Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ* στροβιλίζεται δαιμονισμένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο μάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, με το αυθαίρετο  εξοχικό που παλεύει να το σώσει με νύχια και με δόντια. Μια σύγκρουση  του ατόμου με το κράτος με πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδρομές. Η παράσταση είναι μια παραγωγή της Πειραματικής Σκήνης- Ι του Εθνικού Θεάτρου.

Οκτώβριος 2018

04Οκτ(Οκτ 4)21:0005(Οκτ 5)18:00«Οιδίπους τύραννος του Σοφοκλή»Από το circle group σε παραγωγή του ΔηΠεΘε Κοζάνης. Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης21:00 - 18:00 (5) ΘΕΑΤΡΟ «ΑΥΛΑΙΑ»

Τιμή

13€, 8€ (φοιτητές, άνεργοι), 5€ (ατέλειες ηθοποιών)

Event Details

Το ανάκτορο της Θήβας τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας, με τις ατμοσφαιρικές φωτοσκιάσεις του κλασικού φιλμ νουάρ και ο Οιδίποδας σαν άλλος τσαντλερικός Φίλιπ Μάρλοου, σε μια εμπνευσμένη εκδοχή της τραγωδίας του Σοφοκλή, η οποία προσεγγίζεται με κινηματογραφικούς όρους.
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μεταφράζει, ο Χρήστος Σουγάρης σκηνοθετεί, ο μύθος του νεαρού βασιλιά που αναλαμβάνει την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λάιου, δεσμευόμενος να βρει τον ένοχο «με την ίδια ζέση σαν να επρόκειτο για τον πατέρα του», μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή σαν στιλιζαρισμένο ντετεκτιβίστικο δράμα, με τον Οιδίποδα, ως φιλοσοφικό alter ego του Μάρλοου, να οδηγεί τους μάρτυρες, τους πολίτες της χώρας αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του σε μια ακραία ενδοσκοπική διαδικασία.
Η έρευνα δεν θα αργήσει να αποκαλύψει πως, όσοι γνώριζαν ή υποπτεύονταν την αλήθεια, επέλεξαν τη σιωπή. Αναπόδραστα, στον πάτο του πηγαδιού της τραγωδίας, βρισκόμαστε όλοι. Η ευθύνη για το οιδιπόδειο έγκλημα είναι συλλογική, ακόμη και αν ο ένοχος είναι ένας.

Ώρα έναρξης
4.10–21.00
5.10–18.00 & 21.00

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Σκηνικά / Κουστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πουλής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου
Βοηθοί σκηνογράφων-Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά – Μαρίνα Βερλέκη
Δραματουργική Επεξεργασία: Σεβαστή Ματσακίδου
Ηθοποιοί: Ντένης Μακρής, Λάζαρος Βαρτάνης, Σαμουήλ Ακίνολα, Κώστας Λάσκος, Μπέττυ Βακαλίδου, Νίκη Σερέτη, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γιώργος Ψυχογυιός, Μιχάλης Μουλακάκης, Άρης Κρητικός, Σιαμάκα Ακαμπούογκ, Ίων Δημητριάδης, Δέσποινα Μαρτσέκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Λία Κίκερη
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

Ώρα

4 (Πέμπτη) 21:00 - 5 (Παρασκευή) 18:00

Τοποθεσία

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΥΛΑΙΑ»

Πλατεία ΧΑΝΘ (Τσιμισκή), Τηλ.: 2310 230 013

Παρ05Οκτ21:00«Frida κι άλλο»«Fly Theatre» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου 21:00 ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Τιμή

12€ 10€ Μειωμένο

Event Details

Φρίντα Κάλο, ζούσε τη ζωή της μέσα από τα πορτρέτα που άπλωνε στον καμβά. Ο βίος και το έργο της εμβληματικής Μεξικανής ζωγράφου εμπνέουν τους Fly Theatre και προσφέρουν την αφηγηματική παλέτα, μέσω της οποίας το θεατρικό δίδυμο συνθέτει μια πολυμεσική παράσταση – αφιέρωμα στο προσωπικό και εικαστικό σύμπαν της επιδραστικής καλλιτέχνιδας.
Η Κατερίνα Δαμβόγλου υπογράφει το κείμενο και ερμηνεύει, ο Robin Beer δημιουργεί ζωντανά ήχους και εικόνες μέσα από προβολές και χειροποίητο video σε συγχρονισμό με την πρωταγωνίστρια, οι εκφραστικές αρχές των Fly Theatre, βασισμένες στην προσήλωση στον χώρο, τον ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι, ξεδιπλώνονται στη σκηνή προκειμένου να αποδώσουν το πλούσιο σε χρώμα και συμβολισμούς έργο της ζωγράφου, σε μια παράσταση που δίνει πνοή στην ορμητική προσωπικότητα της Φρίντα Κάλο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο – Επεξεργασία: Κατερίνα Δαμβόγλου
Σκηνοθεσία: Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου – Robin Beer)
Δραματουργία: Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ερμίνα Αποστολάκη
Φως – Ήχος: Robin Beer
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου, ARTos & Θέαμα

Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου & Robin Beer

Συνεργασία
ΚΘΒΕ (η παράσταση θα διεξάγεται από τις 4 έως τις 7.10 και συμπεριλαμβάνεται στο Showcase των Δημητρίων στις 5.10)

Ώρα

(Παρασκευή) 21:00

Τοποθεσία

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Κολοκοτρώνη 25, Παύλος Μελάς 564 30

Σάβ06Οκτ11:0014:00«Το θέατρο της κρίσης και η κρίση στην Ευρώπη»Στρογγυλή Τράπεζα 11:00 - 14:00 Goethe Institute of Thessaloniki

Event Details

Τι είναι σύγχρονο; Τι είναι θέατρο; Τι είναι «θέατρα»; Πού είναι η
Ευρώπη; Τι είναι το έθνος; Ποιοι είμαστε; Κυκλωτικές απορίες και κρίσεις,
σε ένα κόσμο που κρέμεται από μια κλωστή. Η ημερίδα αυτή με τον τίτλο «Το
θέατρο σε κρίση και η κρίση στην Ευρώπη» συζητά για τα προβλήματα αλλά
και τις δυνατότητες του σύγχρονου θεάτρου, συζητά για το θέατρο σαν μια
εν δυνάμει παλλόμενη μορφή δημόσιου διαλόγου σε μια εποχή «καλωδιωμένων»
ατομικοτήτων.

H συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ώρες διεξαγωγής 11.00 – 14.00

Πρόγραμμα Στρογγυλής Τραπέζης

11.00
Χαιρετισμός από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τεχνών Έλλη Χρυσίδου

11.15
Εισήγηση με θέμα «Το πολιτικό θέατρο σήμερα», από τον Σάββα Πατσαλίδη, καθηγητή θεατρολογίας Α.Π.Θ, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής των 53ων Δημητρίων σε θέματα θεάτρου

11.30
Εισήγηση με θέμα «Το ελληνικό θεατρικό τοπίο σε 15 λεπτά», από τον Πρόδρομου Τσινικόρη, σκηνοθέτη, δραματουργό, συνδιευθυντή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής των 53ων Δημητρίων σε θέματα θεάτρου

11.45
Παρουσιάση με θέμα τη φετινή συνάντηση του IETM (Informal European Theater Meeting ) από τον Axel Tangerding, Διευθύνοντα Σύμβουλο του META Theater του Μονάχου

12.00
Παρουσίαση με θέμα « The European Balcony Project », από την Verena Humer.

12.15
Παρουσίαση του « Multimedia Festival Hidalgo », από την Cordula Gielen, Cultural Manager

12.30
Παρουσίαση με θέμα «Theater for Europe», από τον Elmar Zorn, σύμβουλο για θέματα τέχνης, επιμελητή, εκδότη

12.45 13.15
Coffee Break

13.15 -14.00 Τοποθετήσεις, ερωτήσεις, συζήτηση

Συντονισμός συζήτησης:
Αικατερίνη Ζάχου
Επίκουρη Καθηγήτρια της Γερμανικής Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Α.Π.Θ.

Ώρα

(Σάββατο) 11:00 - 14:00

Τοποθεσία

Goethe Institute of Thessaloniki

Βασ. 'Ολγας 66 546 42 Θεσσαλονίκη

06Οκτ(Οκτ 6)19:0007(Οκτ 7)19:00«Mute»του Γιώργου Αδαμαντιάδη σε σκηνοθεσία Στέλιου Πατσιά19:00 - 19:00 (7) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΝΕΤΟΝ»

Τιμή

12€, 8€ (μειωμένο)

Event Details

Μια παράσταση που επαναδιαπραγματεύεται μύθους της νεοελληνικής ιστορίας με στόχο να ανακαλύψει με ποιο τρόπο, μεγέθη και θρύλοι από το παρελθόν, αντανακλώνται στο σήμερα και επανακαθορίζουν τη σχέση μας με τον πολιτισμό.
Με φόντο τον Όλυμπο του 1925, δύο αδελφοί, αγανακτισμένοι από κάθε μορφή εξουσίας, ανεβαίνουν στο βουνό, όπου βρίσκουν καταφύγιο στη ληστρική ζωή. Συγκρούονται με όλες τις κρατικές και παρακρατικές δομές, με τις διεφθαρμένες πρακτικές των κοτζαμπάσηδων. Η δράση τους οδηγεί όχι μόνο στη μυθοποίηση από τους τοπικούς πληθυσμούς, αλλά και στη μετατροπή τους σε λογοτεχνικούς ήρωες στα αστικά κέντρα. Δρουν ταυτόχρονα ως φιλάνθρωποι και σαν τοπικές μαφίες.
Στο επίκεντρο του έργου, ένα σημαντικό «γιατί». Όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης, Στέλιος Πατσιάς, «γιατί επιλέγουμε πάντα το δρόμο της βίας και του αίματος; Γιατί είμαστε εξοικειωμένοι στο να θάβουμε πτώματα; Γιατί εξαντλούμε την φαντασία στο πως θα συντρίψουμε τους εαυτούς μας;». Πέντε ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής εμφυτεύουν τον σπόρο του διαλόγου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Στέλιος Πατσιάς
Σχεδιασμός φωτισμού – φωτογραφίες – βίντεο: Δημήτρης Λογοθέτης
Μουσική: Γιώργος Καρανικολάου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παλάντζα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κόκου
Σχεδιασμός αφίσας: Ιωάννης Οικονομάκης
Οργάνωση Παραγωγής: Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Παραγωγή: Στέλιος Πατσιάς
Επικοινωνία – προβολή: Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αδαμαντιάδης, Νικόλας Αλεξίου,
Παύλος Ιορδανόπουλος, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χρόνης Barbarian
Συνοδεία drums επί σκηνής: Γιώργος Καρανικολάου

Ώρα

6 (Σάββατο) 19:00 - 7 (Κυριακή) 19:00

Τοποθεσία

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΝΕΤΟΝ»

Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 2310 869 869

Κυρ07Οκτ19:00«Εσύ: τα στοιχεία»Λογοτεχνική Performance Βασίλης Αμανατίδης + «Μαύρος Γάντζος»19:00 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Αμφιθέατρο)

Τιμή

Ελεύθερη είσοδος

Event Details

Το εσύ: τα στοιχεία είναι ένας σπονδυλωτός αποχαιρετισμός. Θέμα του: η εξοικείωση με τον ερωτικό –μα και με κάθε– αποχωρισμό και η καταβύθιση στην κραταιά αγάπη. Καθώς τα τέσσερα (συν ένα) στοιχεία της φύσης και τα αποδεικτικά στοιχεία και τεκμήρια ύπαρξης μιας σχέσης αναμιγνύονται με τα ρομαντικά στοιχειά που κατοικούν ανάμεσα, το εσύ: τα στοιχεία εξελίσσεται καθ’ οδόν σε μία χαμηλόφωνη διακήρυξη μετατόπισης, πολλαπλότητας και ελευθερίας προς τον ανοιχτό αέρα του ατομικού και του διαφορετικού. Ποίηση σαν προσευχή για το δυνατό ελάχιστο που ακόμη τρεμοπαίζει.

Ο Βασίλης Αμανατίδης παρουσιάζει, από το 2007, τα κείμενα και τα βιβλία του μέσα από performance, που αξιοποιούν χειροποίητα υλικά, τη σύγχρονη τεχνολογία και τη συνέργεια των υπόλοιπων τεχνών. Ως λογοτεχνική performance, το εσύ: τα στοιχεία είναι το αποτέλεσμα της συνομιλίας μεταξύ του ποιητή, της σκηνοθέτιδος Σοφίας Καρακάντζα και της ομάδας της «Μαύρος Γάντζος». Εδώ, παρακολουθούμε τη σχέση του Αμανατίδη με το συγκινητικό κείμενό του, το οποίο –μπροστά στο κοινό– αποκτά μία οπτική-εικαστική διάσταση, ενώ η ποίησή του ένα είδος σώματος και φωνής μέσα στον χώρο. Μέσα από ένα διαφανοσκόπιο, μία “Έμιλυ Μπροντέ” και δύο καθρεφτιζόμενα πρόσωπα, αναπτύσσεται μία ερωτικώς ανεξίθρησκη και υβριδική επιτέλεση που μοιάζει με ψυχική διάλεξη ή με dj set (αλλά χωρίς τραγούδια, μόνο με ποιήματα και μνήμη). Με ιδιαίτερη αφοσίωση στην αποτύπωση της φευγαλέας στιγμής, και στην ουσία που τα θραύσματα κρύβουν.

Το ίδιο το ποιητικό έργο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη το 2017, και τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
– Performance – Επιτελεστική ανάγνωση: Βασίλης Αμανατίδης, Σοφία Καρακάντζα
– Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα
– Μουσική σύνθεση: Κατερίνα Τζεδάκι
– Μουσική performance: Μαριάνα Βογιατζή, Κατερίνα Τζεδάκι
– Εικαστική ιδέα – κοστούμια: Ράνια Εμμανουηλίδου
– Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Απόστολος Ρίζος
– Φωτογραφία: Sofia Camplioni Photography

Κριτικές

Το αριστοτεχνικά υφασμένο υπερ-ποίημα του Αμανατίδη σαγηνεύει καθώς πετυχαίνει κάτι εκ πρώτης όψεως παράδοξο: παρά την αποσπασματική του φύση, δεν επιτρέπει τίποτε να αποσπαστεί απ’ αυτό. Τα ποιήματα που το αποτελούν αποτελούν αναπνοές, ανάσες που πρέπει να παίρνονται με τη σειρά, χωρίς μπρος-πίσω, τακτικά, για να διατηρήσει το υπερ-ποίημα την in progress ζωή του. Αυτά τα ποιήματα-αναπνοές μιλάνε, εξιστορούν το ερωτικό φαινόμενο, και μέσα του αντικατοπτριζόμενο ένα ολόκληρο εγκιβωτισμένο σύμπαν, εικόνων, ήχων, αγγιγμάτων πολλές φορές.

Στον βυθό όλων των ποιημάτων, ανάμεσα στον ίλιγγο της αντίφασης εγώ-εσύ, μέσα από την αποσπασματική, in progress διαμόρφωση του ποιητικού υποκειμένου, διαβλέπουμε και την καθαρότητα της σωματικότητας. Διότι, εκτός και πέρα από τον συνεχόμενο πειραματισμό του, την τεχνική και μορφολογική ιδιομορφία του, την ανεξάντλητη φαντασία του, το βιβλίο αναδεικνύει (κι αυτό) τον ποιητή-performer, όπως αυτός θάλλει μέσα από τη σωματικότητά του. Κι αυτή είναι η σημαντικότερη, ίσως, αισθητική καταβολή των ποιημάτων: η εξαφάνιση του ποιητικού εγώ, αλλά και το αρχιτεκτονημένο χτίσιμο της σωματικής του υπόστασης. Τα ποιήματα του Αμανατίδη είναι συχνά, και συλλογικά, οπτικοακουστικά, δραματικά, και τυπογραφικά υπερθεάματα που δημιοργούν μιαν ad infinitum, εναλλασσόμενη αλλά και ελισσόμενη, συναισθησία και που ζουν μόνο μέσα στο context της performance, μέσα μόνο από το σώμα του ποιητή που επιτελεί.
Ένο Αγκόλι, περιοδικό «Εντευκτήριο», 2018

Πρόκειται για μια ποίηση εύστροφης υπονόμευσης, όπου δομούν επαναληπτικά ένα work και ένα identity in progress. Ο ποιητής ως performer, εντός της επιτελεστικότητας της ποίησής του, σκηνοθετεί τον εαυτό του και μετατρέπει σταδιακά τον αρχικό μονόλογό του σε διάλογο, καλώντας προς την ενσωμάτωση του θεατή στις δράσεις του. Το σώμα στον Αμανατίδη μάλιστα κατορθώνει να πάρει μια καινούργια διάσταση. Αυτήν του τελετουργικού υποκειμένου που ισορροπεί ανάμεσα στο κείμενο και το πρόσωπο του ποιητή. Εξοπλίζοντας επίμονα το αφηγούμενο υποκείμενο με αυτοβιογραφικά στοιχεία, κινείται και εκφέρει τον λόγο του ενδο-υποκειμενικά, στην κατάκτηση της ανοικείωσης με τον εαυτό και με το σώμα ως υποκείμενο που κινείται και χειρονομεί παρα-μιλώντας, μετέχοντας τελικά σε ένα γλωσσικό, δια-κειμενικό και υπερ-κειμενικό παίγνιο. Πατώντας και μετέχοντας στα τεκταινόμενα διαδοχικά ως πράγμα, ως σώμα και ως «άλλος». Ετσι ενώ αφαιρεί το δομικό και το περιεχομενικό του προσωπείο, ξεγυμνώνεται ταυτιζόμενος με το ρευστό και υπαρκτό άλλον ως σώμα, και πονώντας και συμπονώντας μετατοπίζεται, αλλάζοντας ρόλους και θέσεις.
Πέτρος Γκολίτσης, Εφημερίδα των Συντακτών, 2017

Ώρα

(Κυριακή) 19:00

Τοποθεσία

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Αμφιθέατρο)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ: 2310 240 002

07Οκτ(Οκτ 7)21:0008(Οκτ 8)21:00«Περιμένοντας τον Γκοντό»από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου21:00 - 21:00 (8) ΘΕΑΤΡΟ «ΑΥΛΑΙΑ»

Τιμή

12€, 10€ (μειωμένο)

Event Details

Με μια εξαιρετική σεζόν στις αποσκευές της, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τον β΄ κύκλο παραστάσεων του έργου «Τρωάς» του Δημήτρη Δημητριάδη και τα «Θραύσματα από τον Κάφκα» του Γκέοργκ Κούρταγκ, η ομάδα Σημείο Μηδέν δίνει στους θεατρόφιλους έναν καλό λόγο να επιστρέψουν στους κλασικούς, μέσα από τη δική της αναμέτρηση με το ανυπέρβλητο υλικό του «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμουελ Μπέκετ.

Το τραγικό και το κωμικό διεισδύουν το ένα στο άλλο και αλληλεπιδρούν στο έργο – σταθμός που συνδυάζει το πολιτικό με το υπαρξιακό, ενώ οι τέσσερις ηθοποιοί που στελεχώνουν την παράσταση ενσαρκώνουν την αγωνία του Ιρλανδού συγγραφέα για ένα θέατρο το οποίο αποσκοπούσε σε χειραφετημένους πολίτες και ελεύθερους ανθρώπους.

Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σάββα Στρούμπου, ο Γκοντό της ομάδας Σημείο Μηδέν «συνομιλεί ευθέως με το ανυπόφορο, με την απόγνωση, για να αναζητήσει, γεμάτος από αυτή την τραγική επίγνωση, τις δυνατότητες επανεκκίνησης της ζωής».

Συντελεστές:
Μετάφραση: Θωμάς Συμεωνίδης
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Σκηνική Εγκατάσταση: Ηλίας Παπανικολάου
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Κατασκευή σκηνικού χώρου: Χαράλαμπος Τερζόπουλος, Απόστολος Ζερβεδάς
Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Photo credits: Αντωνία Κάντα
Δημιουργία αφίσας: Soul Design
Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Διεθνείς σχέσεις: Ακτίνα Σταθάκη

Ηθοποιοί:
Χρήστος Κοντογιώργης
Έλλη Ιγγλίζ
Έβελυν Ασουάντ
Κωνσταντίνος Γώγουλος

Ώρα

7 (Κυριακή) 21:00 - 8 (Δευτέρα) 21:00

Τοποθεσία

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΥΛΑΙΑ»

Πλατεία ΧΑΝΘ (Τσιμισκή), Τηλ.: 2310 230 013

08Οκτ(Οκτ 8)21:0009(Οκτ 9)21:00«Το δαχτυλίδι της μάνας»του Γιάννη Καμπύση από τους C. For Circus σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη21:00 - 21:00 (9) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΝΕΤΟΝ»

Τιμή

12€, 10€ (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ατέλειες)

Event Details

Μια ιστορία αποχαιρετισμού δίνει την αφορμή για μια παράσταση – γιορτή, με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία. Με έναυσμα ένα έργο του 1898, γραμμένο από τον Γιάννη Καμπύση, το «Δαχτυλίδι της μάνας» εμπνέεται από τη ζωή του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη.
Ακολουθώντας τις τελευταίες μέρες του ποιητή και ξαναγράφοντας για χάρη του τις τελευταίες του σελίδες, οι C. For Circus συμπληρώνουν μια δεκαετία κοινής πορείας με την πιο αισιόδοξη παράστασή τους έως σήμερα. Το γραμμένο σε ντοπιολαλιά έργο, με τις έντονες αποχρώσεις της λαϊκής παράδοσης, έχει χαρακτηριστεί ταυτόχρονα μουσικό δράμα αλλά και χριστουγεννιάτικο ονειρόδραμα.

«Δεν υπάρχει κανένα “κακό” σ’ αυτήν την ιστορία και κανένας “κακός” σ’ αυτούς τους ήρωες», σημειώνει ο σκηνοθέτης Παύλος Παυλίδης. «Μόνο η ανάγκη των ανθρώπων για ζωή».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θίασος: C. for Circus
Συγγραφέας: Γιάννης Καμπύσης
Σκηνοθεσία: Παύλος Παυλίδης
Δραματουργία: Παύλος Παυλίδης, Αθηνά Σακαλή
Κατασκευή σκηνικού: Σπύρος Δουκέρης
Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου
Ενδυματολόγος: Τζίνα Ηλιοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Ιωάννα Ζέρβα
Μουσική διδασκαλία: Βαλέρια Δημητριάδου
Πιάνο, νταούλι, ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι, μελόντικα: C. forCircus
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή
Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης, Νίκος Πανταζάρας
Βίντεο: Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη
Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Ώρα

8 (Δευτέρα) 21:00 - 9 (Τρίτη) 21:00

Τοποθεσία

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΝΕΤΟΝ»

Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 2310 869 869

Τρί09Οκτ21:00«Relic»Χορευτική παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας «OSMOSIS»21:00 LABATTOIR

Τιμή

10€, 8€ (φοιτητές, άνεργοι, κάτοχοι κάρτας Δημητρίων)

Event Details

Σε έναν αυτοσχέδιο χώρο, με μία DIY διάθεση, ένα φοβερά ιδιαίτερο πλάσμα με ένα απίθανο σώμα επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τον χώρο και τον χρόνο, δημιουργώντας την αίσθηση πως η μεταμόρφωση, η γελοιότητα και η υπερβολή μπορεί να είναι τελικά ένας γρήγορος δρόμος προς την ποίηση. Η μαγεία δημιουργείται από το τίποτα ενώ το χονδροειδές χιούμορ μας αποκαλύπτεται ως διέξοδος από τον πόνο της ζωής.

Σαν ένα απόκοσμο καμπαρέ, ένα ανοίκειο βαριετέ, το RELIC δοκιμάζει τα όρια του κοινού και του περφόρμερ ταυτόχρονα.

Η πολυσυζητημένη παράσταση RELIC, του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας OSMOSIS, μετά την επιτυχημένη περιοδεία της στο εξωτερικό, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ διεθνούς κύρους όπως η Biennale de la Dance της Λυών, το Chantier d’ Europe του Theatre de la Ville στο Palais de Tokyo, το La Comedie de Reims του Λουντοβίκ Λαγκάρντ, το Dublin Dance Festival, στο Barbican του Λονδίνου κ.α., έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί συζήτηση με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη και το κοινό. Συντονίζει ο Σάββας Πατσαλίδης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, χορογραφία, σκηνογραφία, ερμηνεία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Σύμβουλος σκηνοθέτη: Τατιάνα Μπρε
Κοστούμι: Άγγελος Μέντης
Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μιχόπουλος
Μουσικός συνεργάτης: Κορνήλιος Σελαμσής
Συνεργάτες στον ήχο: Νικόλας Καζάζης, Νικόλας Κόλλιας, Κωστής Παυλόπουλος
Φωτισμός: Ελίζα Αλεξανδροπούλου,
Φωτιστική εγκατάσταση: Μίλτος Αθανασίου
Συνεργάτες φωτιστικής εγκατάστασης: Κωνσταντίνος Μαργκάς, Γιώργος
Μελισσαρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πλέσσα
Εξωτερικός συνεργάτης : Δημήτρης Τριανταφύλλου
Ειδικές κατασκευές: Μάριος Σέργιος Ηλιάκης, Ιωάννα Πλέσσα & Μελίνα Τερζάκη
Συνεργάτες παραγωγής: Νατάσα Κουβάρη, Τζέιμς Κωνσταντινίδης
Τεχνικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μαργκάς
Βοηθός σκηνογράφου (περιοδεία): Τζέλλα Χριστοπούλου
Υπεύθυνη παραγωγής περιοδείας 2017: Αριστέα Χαραλαμπίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Δούρου

Σε συνεργασία με EdM Productions και Rial & Eshelman

Μία συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και της Oμάδας OSMOSIS

Ώρα

(Τρίτη) 21:00

Τοποθεσία

LABATTOIR

26ης Οκτωβρίου 35 Τ: 2313 318 203

Τετ10Οκτ12:00«Βάκχες» του ΕυριπίδηΒιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και παραγωγή Στέγης Ιδρύματος Ωνάση12:00 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

Το βίντεο της παράστασης που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, είναι ένας ροκ ύμνος προς τον Διόνυσο, τραγουδισμένος από τους μύστες του θεάτρου, τους ηθοποιούς. Είναι ένα έργο που έρχεται από πολύ παλιά για να μας μιλήσει για τα οικεία και τα παντοτινά. Το έργο αυτό είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, το μόνο δράμα που διασώθηκε με πρωταγωνιστή τον θεό του θεάτρου, το μόνο που μας μιλά δονούμενο για τον σπαραγμό και την αναγέννηση, για την άρση όλων των αντιθέσεων, για την έκσταση, για την απόλυτη υπέρβαση.
Με ένα ανατρεπτικό σκεπτικό, ο Άρης Μπινιάρης βάζει τις «Βάκχες» στην πρίζα και προτείνει μια παράσταση ως ηλεκτρισμένη τελετουργία, με τους ηθοποιούς να μεταμορφώνονται στον Διόνυσο και στους βακχευμένους τελεστές του και, μπροστά στα μικρόφωνα, να μας αφηγούνται, όπως ποτέ ξανά, τα πάθη του Πενθέα, του άπιστου βασιλιά που έμελλε να κατασπαραχθεί από την ίδια τη μητέρα του.

Πρεμιέρα
21 Μαρτίου – 1 Απρίλιου 2018, Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Παραγωγή
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συντελεστές
Διασκευή βασισμένη στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά: Άρης Μπινιάρης, Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Δραματουργική Επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά & Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Σύνθεση και εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής: Βίκτωρας Κουλουμπής (ηλεκτρικό μπάσo), Πάνος Σαρδέλης (τύμπανα)
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Sound design/Ηχολήπτης παράστασης: Χάρης Κρεμμύδας
Βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Ηλιοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου-intern: Δέσποινα Φαρίδου
Κατασκευή κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη
Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Αλέξανδρος Λόγγος, Σωκράτης Παπαδόπουλος
Επιμέλεια μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
Μετάφραση υπερτίτλων: Μέμη Κατσώνη
Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Δούρου
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Αμάλια Μπένετ, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Εύη Σαουλίδου, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Χάρης Χαραλάμπους

Συνεργασία
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ώρα

(Τετάρτη) 12:00

Τοποθεσία

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ: 2310 240 002

Τετ10Οκτ17:00«After the Campsite: Από δω κι εμπρός»του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα17:00 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τιμή

5€

Event Details

Μια παράσταση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, ένα θεατρικό work in progress το οποίο σκύβει με ευαισθησία και πρωτοτυπία στο προσφυγικό ζήτημα, ένα project που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και παρουσιάστηκε στο «The Future of Europe – International Theatre Festival» του Κρατικού Θεάτρου της Στουτγκάρδης.
Ο Μιχάλης Σιώνας σκηνοθετεί το έργο αντλώντας υλικό από το ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι του ΚΘΒΕ για νεαρούς πρόσφυγες, οι πρωταγωνιστές Στεφανία Ζώρα, Τιμολέων Παπαδόπουλος και Γιάννης Τσεμπερλίδης αποδίδουν με ζωντάνια επί σκηνής τα σύνθετα μηνύματα της θεατρικής αφήγησης.
Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό δείγμα κοινωνικού θεάτρου, το οποίο δεν κοιτάζει με λαχτάρα πάνω από τον ώμο τις χαμένες πατρίδες και όσα έμειναν πίσω, όσο αναδεικνύει τις ελπίδες, τα όνειρα και τις συνθήκες της νέας πραγματικότητας που βιώνουν οι ξεριζωμένοι συνάνθρωποί μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Συγγραφή κειμένου-Σκηνικά-Φωτισμοί: Μιχάλης Σιώνας
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Τσεμπερλίδης, Μιχάλης Σιώνας
Ζωντανή εκτέλεση: Τιμολέων Παπαδόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης
Κίνηση: Έντι Λάμε
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Μαραγκόπουλος
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Βλαχοπούλου
Γ΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Βαΐτση (Πρακτική Άσκηση)
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Παίζουν: Στεφανία Ζώρα, Τιμολέων Παπαδόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης

Συνεργασία ΚΘΒΕ

Ώρα

(Τετάρτη) 17:00

Τοποθεσία

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πλατεία Λευκού Πύργου

10Οκτ(Οκτ 10)21:0011(Οκτ 11)18:00«Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας»της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Σαράντου – Γεώργιου Ζερβουλάκου 21:00 - 18:00 (11) LABATTOIR

Τιμή

10€, 8€ (μειωμένο)

Event Details

Καυστικό και καίριο, με ένα σενάριο επίκαιρο και οικείους προβληματισμούς, το νέο έργο της Αλεξάνδρας Κ* τοποθετεί την παλιά γενιά σε θέση σύγκρουσης με την καινούργια, τον ατομισμό απέναντι στην κοινωνική ευθύνη, την ελληνική οικογένεια αντιμέτωπη με τον εαυτό της.

Η πρώτη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης απειλεί το αυθαίρετο εξοχικό του Αντώνη Τάδε, μαζί και το μέλλον των απογόνων του, όπως ο ίδιος το έχει φανταστεί. Αποφασισμένος να παλέψει για να σώσει την επένδυσή του, θα συγκρουστεί όχι μόνο με τους κρατικούς μηχανισμούς αλλά και με τα ίδια του τα παιδιά.

Το σενάριο της νεαρής συγγραφέως η οποία προκαλεί αίσθηση στη σύγχρονη λογοτεχνική σκηνή, μεταφέρεται στο σανίδι υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σαράντου – Γιώργου Ζερβουλάκου, δημιουργού με διεθνή πορεία και βραβεύσεις που παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά του στην Ελλάδα, ενώ η παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Πειραματική Σκηνή -Ι του Εθνικού Θεάτρου στο κλείσιμο της τελευταίας σεζόν απέσπασε θετικές κριτικές και για την ερμηνεία του Μανώλη Μαυροματάκη, καθώς χαρακτηρίστηκε μια από της κορυφαίες της χρονιάς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Κ*
Σκηνοθέτης: Σαράντος – Γεώργιος Ζερβουλάκος
Ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Ρόζα Προδρόμου, Eva Maria Sommersberg
Σκηνικά – Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σύμβουλος δραματουργίας: Στέλλα Ράπτη
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Video: Νίκος Πάστρας
Υπέρτιτλοι: Μαρί Τραγουστή
Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ

Διάρκεια 10.10–11.10

Ώρα έναρξης
Τε. 10.10 21.00
Πε. 11.10 18.00 & 21.00

Συνεργασία: Πειραματική Σκηνή -Ι του Εθνικού Θεάτρου

Ώρα

10 (Τετάρτη) 21:00 - 11 (Πέμπτη) 18:00

Τοποθεσία

LABATTOIR

26ης Οκτωβρίου 35 Τ: 2313 318 203