Σεπτέμβριος 2018

27Σεπ(Σεπ 27)11:0029(Σεπ 29)21:30«Women composing in the balkans»Ανοιχτές πρόβες, διαλέξεις, στρογγυλή τράπεζα και συναυλίες στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 11:00 - 21:30 (29) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

Women composing in the Balkans (Γυναίκες που συνθέτουν στα Βαλκάνια)
6 συνθέτριες / 4 μουσικοί / 2 χώρες, σε σχεδιασμό και επιμέλεια των Ηρώ Μενέγου, Πόπη Καλαϊτζή

Ανοιχτές πρόβες, διαλέξεις, στρογγυλή τράπεζα, συναυλίες, τρεις ημέρες μουσικής δημιουργίας μέσα από το πρίσμα των γυναικών σήμερα.

Έξι νέες συνθέτριες από την Ελλάδα και τη Ρουμανία και τέσσερις μουσικοί εξερευνούν νέα ηχοχρώματα σε ανοιχτές πρόβες. Ανοιχτές συζητήσεις και διαλέξεις προβάλλουν τις αναζητήσεις των δημιουργών και φωτίζουν τις ιδιαίτερες τεχνικές οργάνων διαδεδομένων στις λαϊκές μουσικές παραδόσεις της περιοχής. Το project ολοκληρώνεται με μία συναυλία – αποτύπωμα της συνεργασίας του τριημέρου.

ΕΡΓΑ ΤΩΝ
Lidia Ciubuc
Utami Easty
Diana Rotaru
Αναστασία Γιαμούζη
Μαρία Γούβαλη
Ραφαέλα Τρούλου

Μetheξis Ensemble
Δώρα Αλεξιάδου / βιολί
Άρτεμις Βαβάτσικα / ακορντεόν
Ηρώ Μενέγου / πιάνο
Αλέξης Πογρεβνόης / κλαρινέτο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 27/9/2018
11.00-14.00 ανοιχτές πρόβες
17.00-20.00 ανοιχτές πρόβες

Παρασκευή 28/9.2018
10.00-12.30 ανοιχτές πρόβες
13.00-14.00 “Το ακορντεόν για συνθέτες”
διάλεξη του Κ. Ράπτη
16.00-18.00 ανοιχτές πρόβες

Σάββατο 29/9/2018
12.00-13.00 γενική πρόβα
19.30-20.30 στρογγυλή τράπεζα συνθετριών
20.30-21.30 τελική συναυλία

Ώρες διεξαγωγής
Πε. 11.00–14.00 / 17.00–20.00
Πα. 10.00–12.30 / 13.00–14.00 / 16.00–18.00
Σα. 12.00–13.00 / 19.30–20.30 / 20.30–21.30

To project υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Goethe και η χρηματοδότησή του από την Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με το ΕΡ.Ε.ΣΥ.Σ του τμήματος ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την εταιρεία BeArtive

    

Ώρα

27 (Πέμπτη) 11:00 - 29 (Σάββατο) 21:30

Τοποθεσία

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ: 2310 240 002

Σάβ29Σεπ12:00Συναυλία Ζέιτενλικ - Η Επαναφορά της ειρήνηςΣυναυλία στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ12:00 ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

Η επέτειος εκατό χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει την αφορμή για να τιμηθεί η μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την επαναφορά της ειρήνης, μέσα από μια εκδήλωση αλληλεγγύης και κοινής συγκίνησης.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σκηνή μιας μεγάλης στρατιωτικής δράσης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστότερη με την ονομασία Ανατολικό Μέτωπο, και στο κοιμητήριο Ζέιτενλικ, στο οποίο αναπαύονται περισσότεροι από 20. 000 στρατιώτες διαφορετικών εθνικοτήτων, εκ των οποίων περίπου 8. 200 Γάλλοι υπήκοοι, οι υπέροχοι ήχοι της μουσικής θα πλημμυρίσουν τον χώρο ταφής και συλλογικής μνήμης.

Σε διεύθυνση του Philippe Forget και με τη Μαριλένα Λιακοπούλου στο πιάνο και τον Δημήτρη Πάτρα στο βιολοντσέλο, θα ερμηνευθούν έργα των Debussy, Fauré, Emmanuel, Kosma, Poulenc, καθώς και το «Ζέιτενλικ, η επαναφορά της Ειρήνης», σύνθεση για πιάνο, βιολοντσέλο και αφηγητή, που δημιουργή¬θηκε για την εκατονταε-τηρίδα της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διεύθυνση και φωνή: Philippe Forget
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου
Βιολοντσέλο: Δημήτρης Πάτρας
Πρόγραμμα συναυλίας
Claude Debussy: Noël des enfants qui n’ont plus de maisons – Τα Χριστούγεννα των παιδιών που δεν έχουν πλέον σπίτι (3΄)
Gabriel Fauré: C’est la Paix – Είναι η Ειρήνη (2΄)
Philippe Forget: Zeitenlick – Ζέιτενλικ (Σύνθεση που δημιουργήθηκε για την εκατονταετηρίδα της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) (15΄)
Maurice Emmanuel: In Memoriam (1 et 2) (7΄)
Joseph Kosma: Barbara (5΄)
Francis Poulenc: Priez pour Paix – Ας προσευχηθούμε για την Ειρήνη (3΄)

Συνεργασία
Γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης
Γαλλικό Ινστιτούτο

Ώρα

(Σάββατο) 12:00

Τοποθεσία

ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ

Λαγκαδά, Αμπελόκηποι 561 23

Σάβ29Σεπ20:00Έναρξη Δημητρίων Moυσική, εικαστικά, street food, party20:00 ΟΛΘ - Λιμάνι

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

«Είναι η ζωή μια θάλασσα» Λιμάνια του κόσμου

Σε μια βραδιά εγκαινίων αντάξια του θεσμού, ένας εμβληματικός χώρος τόσο για την πόλη, όσο και για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί μια εκδήλωση γεμάτη μουσική, γεύσεις και χρώματα, που θα ξεδιπλωθεί μέσα από δράσεις διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ωρών και με καλεσμένους από όλο τον κόσμο.

Τα λιμάνια της Μεσογείου, σταθμοί κομβικοί για την ιστορία της περιοχής, τόποι ανταλλαγής ιδεών, κουλτούρας και πληθυσμών, γιορτάζουν στον ειδικά σκηνογραφημένο χώρο από τον εικαστικό Μάριο Teriade – Ελευθεριάδη.

Η Σ.Ο.Δ.Θ. λαμβάνει μέρος στην τελετή έναρξης με μια συναυλία, στην οποία συμμετέχουν ως σολίστες οι Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου (τραγούδι), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Παναγιώτης Κουντούρης (electone). Θα παρουσιαστούν τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με θέμα τη θάλασσα και τα λιμάνια της, σε διασκευές και ενορχηστρώσεις του Παναγιώτη Δημόπουλου. Στο πρώτο μέρος τη σκυτάλη στο πιάνο παίρνει ο επίσης βασικός σολίστ της συναυλίας, φημισμένος παλαιστίνιος πιανίστας και συνθέτης Faraj Suleiman, συνοδεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας πάνω στην μουσική του Μάνου Χατζηδάκι. Στη συνέχεια η ορχήστρα συμπράττει με τον συνθέτη και το κουαρτέτο του. Ο Faraj διασκευάζει για την Σ.Ο.Δ.Θ. τις συνθέσεις του, εμπνευσμένες από την αραβική κουλτούρα και την παράδοση της Jazz.

Θα ακολουθήσουν οι Tarabband, ένα εξαμελές σχήμα που δημιουργήθηκε από την Αιγύπτια – Ιρακινή Nadin Al Khalidi και τον Σουηδό Gabriel Hermansson. Ο ήχος τους ξεκινά συμβολικά από τον ευρωπαϊκό Βορρά, για να καταλήξει στη μουσική μήτρα της ανατολικής Μεσογείου.

Η γαστρονομία θα δώσει τη δική της πινελιά στο event, με εδέσματα της Μακεδονικής γης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα d.j. sets θα δώσουν στην εκδήλωση τον πολυπολιτισμικό, πανηγυρικό ρυθμό της.

Πρόγραμμα:
Jacques Brel: Dans le port d’ Amsterdam – διασκευή για ακορντεόν και ορχήστρα
Eric Serra: The Big Blue Overture – διασκευή για electone και ορχήστρα (μουσικό θέμα από την ταινία Απέραντο Γαλάζιο)
Μάνος Χατζιδάκις : Το πέλαγο είναι βαθύ – διασκευή για φωνή και ορχήστρα
Παραδοσιακό: Θαλασσάκι μου – διασκευή για φωνή και ορχήστρα
Nino Rota: Amara me – διασκευή για φωνή, πιάνο και ορχήστρα
Μάνος Χατζιδάκις: Θάλασσα πλατιά – διασκευή για φωνή, πιάνο και ορχήστρα
Faraj Suleiman: Τέσσερις συνθέσεις διασκευασμένες για πιάνο και συμφωνική ορχήστρα
Three Steps
A boy on a bicycle, 7pm
The Trickster Dance
Beneath The Walnut Tree

Συντελεστές:
Α’ μέρος
Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου: Τραγούδι
Παναγιώτης Κουντούρης: Εlectone – διασκευή μουσικού θέματος
Κώστας Τσούγκρας: Ακορντεόν
Μανώλης Κουτσουνάνος: Drums
Παναγιώτης Δημόπουλος: Πιάνο – ενορχηστρώσεις πρώτου μέρους
Faraj Suleiman: Πιάνο

Β’ μέρος
Faraj Suleiman: πιάνο – συνθέσεις
Faraj Suleiman Quartet
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Συνδιοργάνωση
Ο.Λ.Θ.

Χορηγοί εκδήλωσης έναρξης

Ώρα

(Σάββατο) 20:00

Τοποθεσία

ΟΛΘ - Λιμάνι

Ναυάρχου Βότση 4, Θεσσαλονίκη 546 25

Κυρ30Σεπ21:00«Wiegala - The Ilse Weber Project»Από τους Gada Quartet21:00 ΡΟΤΟΝΤΑ

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

Ένα αφιέρωμα στην Γερμανοεβραία συνθέτη και ποιήτρια Ilse Weber, που παρέμεινε έγκλειστη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν για 2 χρόνια ως νυχτερινή νοσοκόμα του στρατοπέδου. Πέθανε σε ηλικία 41 έτους από τις κακουχίες. Μία ευαίσθητη λυρική φωνή, που αγαπούσε ιδιαίτερα την παιδική λογοτεχνία. Πίσω από τη ναΐφ φόρμα έκρυβε τη σπαραχτική αλήθεια της καθημερινότητας τους εκεί, ψιθυρίζοντας λεπταίσθητες μελωδίες ελευθερίας
Τα έργα της Ilse Weber παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Gada quartet (αποτελούμενο από γνωστούς Έλληνες σολίστ) διασκευασμένα για οθωμανικά όργανα μπαρόκ, σαξόφωνο και mezzo soprano στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου και την Εθνική Λυρική Σκηνή, ύστερα από πρόταση του Καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη. Οι πρωτότυπες συνθέσεις της Weber συνδιαλέγονται με Σεφαραδίτικα νανουρίσματα της περιοχής των Βαλκανίων, αμανέδες της Ρόζας Εσκενάζυ και λόγιες κεντροευρωπαϊκές συνθέσεις αποκαλύπτοντας εκλεκτικές συγγένειες και τον πλούτο της πολυπολιτισμικής παράδοσης. Στη Θεσσαλονίκη, μια κατ’ εξοχήν περιοχή-σταυροδρόμι της νοτιανατολικής Ευρώπης βρίσκουν το φυσικό τους χώρο.
Το Τερεζίν εξελίχθηκε σε τόπο «μουσικής αντίστασης», όπου όροι όπως τέχνη και τρόμος, θύματα και ήρωες, αποκτούσαν νέες διαστάσεις. Οι ναζιστές από την πλευρά τους ενίσχυαν ανάλογες δραστηριότητες για λόγους προπαγάνδας. Η διοίκηση του στρατοπέδου, μάλιστα, διέταξε τη διοργάνωση ειδικών παραστάσεων για μια ομάδα παρατηρητών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους παρουσιάστηκε και η ταινία «The Fuehrer gives the Jews a Town» («Ο Φύρερ δίνει στους Εβραίους μια πόλη»), όπου το στρατόπεδο αποτυπωνόταν ως «πρότυπο γκέτο». Ωστόσο μετά την αποχώρηση της επιτροπής οι περισσότεροι από τους κρατουμένους δολοφονήθηκαν – Οι μάσκες έπεσαν δια παντός.

Σαξόφωνο : Guido de Flaviis
Βιολόνε/βιέλα : Δημήτρης Τίγκας
Νέυ: Αχιλλέας Τίγκας
Mezzo soprano: Αναστασία Κότσαλη
Τη μετάφραση των στίχων επιμελήθηκε η ποιήτρια Μαρία Τοπάλη

Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Ώρα

(Κυριακή) 21:00

Τοποθεσία

ΡΟΤΟΝΤΑ

Πλ. Αγίου Γεωργίου Ροτόντα 5, Θεσσαλονίκη 546 35 Τηλέφωνο: 231 096 8860

Οκτώβριος 2018

01Οκτ10:0007(Οκτ 7)23:00«7Ply Project»10:00 - 23:00 (7) Διάφοροι χώροι

Τιμή

Είσοδος Ελεύθερη

Event Details

Πολυθεματικό φεστιβάλ 7ply Project Contemporary urban culture festival

Το 7PLY PROJECT / επτά φύλλα ξύλου ή αλλιώς σανίδα του skate, επιστρέφει για δέκατη τρίτη χρονιά βάζοντας στο επίκεντρο τους νέους και τους αισθητικούς κώδικές τους.

Η διοργάνωση η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή της street κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη, ξετυλίγει δρώμενα επτά ημερών με άξονες το νέο Ολυμπιακό άθλημα του skateboard, τον πολιτισμό, τα σπορ και την αστική κουλτούρα.

Περισσότερα από χίλια έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν παρουσιαστεί στη διάρκεια διεξαγωγής του 7Ply Project από το 2006, ενώ το φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει πολυάριθμους διαγωνισμούς και επιδείξεις skateboard, μαθήματα skate, ημερίδες και εργαστήρια με άξονα τη σύγχρονη τέχνη, street dance, προβολές, graffiti σε τοίχους και ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες, συναυλίες και dj sets, events κάθε είδους με επίκεντρο τα ενδιαφέροντα του νεανικού κοινού.

Διατηρώντας και φέτος το skateboard στον πυρήνα της θεματικής του, το 7Ply Project παρουσιάζει ομαδική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας καλλιτέχνες καλούνται να μεταμορφώσουν τη σανίδα του skateboard, ο καθένας υπό τη δική του οπτική και τεχνική, με απόλυτη αισθητική ελευθερία.

Διάρκεια 1.10–07.10
Δε. 1.10.18 Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, εξωτερικοί χώροι
1.10-6.10 Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, εξωτερικοί χώροι
6.10 Εξωτερικό Αμφιθέατρο Δημαρχείου Θεσσαλονίκης
7.10 Πίστα skate Δήμου Πυλαίας–Χορτιάτη

Ώρες διεξαγωγής 10.00–23.00

Συνεργασία
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ώρα

1 (Δευτέρα) 10:00 - 7 (Κυριακή) 23:00

Τοποθεσία

Διάφοροι χώροι

Πέμ04Οκτ21:00«Stelios Chatzikaleas Quartet feat. East Mediterranean Jazz Ensemble»21:00 ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ

Τιμή

10€, 8€ Άνεργοι, Φοιτητές, Κάτοχοι κάρτας Δημητρίων

Event Details

Ένα απολαυστικό μουσικό αμάλγαμα, φτιαγμένο από τζαζ και αραβικό μακάμ, δυτικά όργανα σε συνύπαρξη με κρουστά και έγχορδα της ανατολής. Το αποτέλεσμα υπόσχεται κάτι που η Μεσόγειος γνωρίζει ίσως καλύτερα από κάθε γεωγραφική ζώνη: να ενώνει, να οραματίζεται και ενίοτε να προκαλεί δημιουργικά.
Το κουαρτέτο του Στέλιου Χατζηκαλέα, συνθέτη και τρομπετίστα με διεθνή αναγνώριση και διακριτό χνάρι στη σύγχρονη τζαζ σκηνή, το οποίο αποτυπώνεται μέσα από πλειάδα συνεργασιών και δύο δισκογραφικές κυκλοφορίες, μοιράζεται τη συναυλιακή σκηνή με τρεις από τους πιο περιλάλητους Παλαιστίνους μουσικούς του αραβικού κόσμου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά αυθεντικές συνθέσεις, αλλά και μελωδίες από την κουλτούρα της ανατολής.
Μπουζούκ, ούτι και αραβικά κρουστά συμπλέουν δημιουργικά με την τρομπέτα, το πιάνο, το κοντραμπάσο και τα τύμπανα, για μια συναυλία έξω από τις τυπικές τζαζ φόρμες, με κυρίαρχο όχημα τον αυτοσχεδιασμό και τη διαδραστικότητα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Στέλιος Χατζηκαλέας – Τρομπέτα, Συνθέσεις
Γιάννης Παπαδόπουλος – Πιάνο
Ντίνος Μάνος – Κοντραμπάσο
Χρήστος Κωνσταντινίδης – Τύμπανα
Tareq Abboushi – Μπούζουκ
Ibrahim Najem – Ούτι
Mohammad Karzon – Αραβικά Κρουστά

Ώρα

(Πέμπτη) 21:00

Τοποθεσία

ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ

Ναυάρχου Βότση 3, Θεσσαλονίκη 546 25

Σάβ06Οκτ00:0123:59«Kapani Project»00:01 - 23:59 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ «ΚΑΠΑΝΙ»

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

Πολυθεματικό φεστιβάλ 3ο Kapani Project

Η δράση που μας περιηγεί στην ιστορική κεντρική αγορά της πόλης και χαρίζει ξεχωριστές εμπειρίες με επίκεντρο τον πολιτισμό, την κοινωνική επαφή, την γνωριμία με τις πιο ξεχωριστές γωνιές και την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, επανέρχεται.

Το φετινό πρόγραμμα του Kapani Project προσφέρει κάτι για τον καθένα. Live acts, dj sets, performances, εικαστικά. Οι Noise Figures, οι Seahorse, οι Gangsters of Love και ο BNC – The Disco Vampire θα χαρίσουν συναυλιακό παλμό στους δρόμους της αγοράς. Τα dj sets φιλοξενούν τους Larry SKG και Pale Penguin, σε ένα πολλά υποσχόμενο showcase της Shango Records, ενώ το draw style stage πλαισιώνεται επίσης από τους Mister T, Phon, Stelio gala. Στο alternative stage, οι PRISM θα μυήσουν το κοινό στις απολαύσεις του μινιμαλιστικού ήχου, σε μια σκηνή την οποία απαρτίζουν παράλληλα οι Thomas Numan, Jiles John και Tikis a.k.a. 9west.

Υπάρχουν performances («Η ανταλλαγή» από την ομάδα triplx και «sliπ» από τις Ολίνα Οικονομίδου – Μαριάννα Λεπτοκαροπούλου και η «Κοινωνία» της Βιργινίας Μαστρογιαννάκη), θέατρο playback από τους Playback Theatre Thessaloniki, θα υπάρχει επίσης η διαδραστική εγκατάσταση Balkan Route by Asklepeion, ένα πολυπολιτισμικό visual journey στα Βαλκάνια, με installations, photos και videos. Ο πολιτισμός και η αστική κουλτούρα αποθεώνονται στο 3ο Kapani Project.

Ώρες διεξαγωγής: 00:01 – 23:59

Ώρα

(Σάββατο) 00:01 - 23:59

Τοποθεσία

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ «ΚΑΠΑΝΙ»

Μενεξέ, 3 Θεσσαλονίκη

Δευ08Οκτ21:00Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης21:00 Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – ξαναβρίσκοντας την ειρήνη
Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια απόδοση τιμής στους φάρους της μουσικής που δεν έσβησαν ποτέ, παρά τον σκοταδισμό και τη βία της ιστορίας.
Το πρώτο κονσέρτο για πιάνο του Σοπέν, το Adagio και η Fugue του Μότσαρτ, ο Σιμπέλιους, ο Έλγκαρ, τα έργα που εξυμνούν την ειρήνη και προσφέρουν την αδιάσειστη μαρτυρία της ύπαρξής μας σε έναν κόσμο εύθραυστο, όσο και πολύτιμο.
Τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο βραβευμένος συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, διευθυντής χορωδίας και τραγουδιστής Philippe Forget, ενώ στο πιάνο ερμηνεύει η Μαριλένα Λιακοπούλου, σολίστ με πλούσια καριέρα, ευρεία γκάμα έργων για σόλο πιάνο, κονσέρτων και έργων μουσικής δωματίου και συμπράξεις με εξέχοντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Πρόγραμμα
W. A. Mozart: Adagio και Fuga, KV546
J. Sibelius: Romance για έγχορδα, έργο 42
E. Elgar: Σερενάτα, έργο 20
Σ. Μιχαηλίδης: In Memoriam- Αφιέρωμα στα Φυλακισμένα Μνήματα
Fr. Chopin: Κοντσέρτο αρ. 1 σε μι ελάσσονα, έργο 11

Συμμετέχουν
Μαριλένα Λιακοπούλου, πιάνο
Philippe Forget, διεύθυνση ορχήστρας
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Συνεργασία
Γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, Γαλλικό Ινστιτούτο, Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων Δήμου Θεσσαλονίκης

Ώρα

(Δευτέρα) 21:00

Τοποθεσία

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη 546 36

Τετ10Οκτ21:00«Η Μεσόγειος αυτοσχεδιάζει»με τους Gilad Atzmon & Αλέκο Βρέτο21:00 ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ

Τιμή

10€, 8€ μειωμένο Άνεργοι Φοιτητές Κάτοχοι κάρτας Δημητρίων

Event Details

Σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης, ο Αλέκος Βρέτος αναμιγνύει την τζαζ, την αραβική, την λάτιν και την ελληνική μουσική σε ένα αριστοτεχνικό κοκτέιλ ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα.

Μαζί του, ο Gilad Atzmon, ο παγκόσμια γνωστός σαξοφωνίστας της τζαζ, που ενώνει την εκρηκτικότητα του bebop με τη μνήμη των ήχων της Ανατολής, καθώς και ο Mert Demircioglu, μία αυθεντία από την Τουρκία στο κανονάκι. Το πολλά υποσχόμενο σχήμα δημιουργεί ένα φρέσκο project, με ρεπερτόριο ειδικά διαμορφωμένο για τα 53α Δημήτρια. Το κουιντέτο συμπληρώνουν οι Δημήτρης Κλωνής στα τύμπανα και ο Απόστολος Σιδέρης στο κοντραμπάσο.

Όλοι μαζί συνθέτουν ένα μείγμα με όλα τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη σε αυτό που ανέκαθεν τη χαρακτήριζε: Από την Κωνσταντινούπολη, το Ισραήλ, τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι το Νότο, οι μουσικοί συνεργάζονται για να δείξουν ότι στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Gilad Atzmon: Sax & clarinet
Αλέκος Βρέτος: Ούτι
Ελένη Βασιλειάδη: Κανονάκι
Απόστολος Σιδέρης: Μπάσο
Δημήτρης Κλωνής: Τύμπανα

AtzmonGermany_small

Ώρα

(Τετάρτη) 21:00

Τοποθεσία

ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ

Ναυάρχου Βότση 3, Θεσσαλονίκη 546 25

Παρ12Οκτ21:00Ελευθερία Αρβανιτάκημε τους Τακίμ και τη Μούσα21:00 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 ΑΙΘΟΥΣΑ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ»

Τιμή

32€, 26€, 22€, 18€, 16€, 16€ (μειωμένο)

Event Details

Την ίδια στιγμή Ελευθερία Αρβανιτάκη – ΤΑΚΙΜ

Αυτή η ημερομηνία μπορεί να γίνει η αφορμή για μια από τις συναυλιακές συμπράξεις της χρονιάς. Μια από τις πλέον διακεκριμένες και δημοφιλείς ερμηνεύτριες του ελληνικού πενταγράμμου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, έρχεται για μια μοναδική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη μουσική συντροφιά των ΤΑΚΙΜ, καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA).
Από τα ρεμπέτικα και τους αρμένικους ρυθμούς του Ara Dinkjian, έως τις τζαζ, ποπ και όλες τις πλούσιες κλίμακες της καλλιτεχνικής της διαδρομής, η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει νέα πνοή στο αστείρευτο απόθεμα του ρεπερτορίου της, μέσα από τις διασκευές των ΤΑΚΙΜ και του Νίκου Πλατύρραχου, ο οποίος θα διευθύνει τη MOYSA.

Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγούδι

Οι ΤΑΚΙΜ είναι:
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος κλαρίνο
Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι
Θωμάς Κωνσταντίνου ούτι, λαγούτο
Γιώργος Μαρινάκης βιολί
Κώστας Μερετάκης κρουστά
Γιάννης Πλαγιαννάκος μπάσο

Συμμετέχουν:
Μιχάλης Κλαπάκης κρουστά
Γιάννης Κυριμκυρίδης πιάνο

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μουσική διεύθυνση Νίκος Πλατύρραχος

Συνεργασία ΟΜΜΘ

Ώρα

(Παρασκευή) 21:00

Τοποθεσία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 ΑΙΘΟΥΣΑ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ»

25ης Μαρτίου & παραλία, Τηλ.: 2310 895.800

Κυρ14Οκτ21:00«Iberia» της Κarin Schäfer21:00 ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τιμή

12€, 10€ (άνεργοι, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας Δημητρίων)

Event Details

Θέατρο, μουσική και εικαστικές τέχνες συμπλέκονται σε μια υποδειγματικά εμπνευσμένη διασκευή του ομώνυμου αριστουργήματος του Isaac Albéniz από το 1908. Στα χέρια της Karin Schäfer, το πολύπλευρο πρωτότυπο μετατρέπεται σε οπτικό θέαμα με ιμπρεσιονιστικές εικόνες, που συγχωνεύει κούκλες, μάσκες, βίντεο, σκιές, κινούμενο σχέδιο, κίνηση και μουσική ώστε το κοινό να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα με τα δικά του αυτιά και μάτια.

Η δημιουργός έχει επηρεαστεί από πολυάριθμα στιλ και έργα τέχνης, τα οποία μετατρέπει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο σε κινούμενες εικόνες, αποτέλεσμα μόχθου πολλών ετών στο εργαστήριό της.

Όμοια με τον Albéniz, που ενσωματώνει μελωδίες, ρυθμούς και μοτίβα από την παραδοσιακή μουσική της Ισπανίας στη σύνθεσή του, η Karin Schäfer αξιοποιεί στοιχεία πολλών έργων εικαστικών καλλιτεχνών ως οπτικό – θεατρικό αφιέρωμα και ταυτόχρονα ως σύνδεσμο προς κάτι ολωσδιόλου μοναδικό και νέο. Όλα αυτά, με την εξαιρετική εκτέλεση της παρτιτούρας και συνοδεία της παράστασης στο πιάνο του μαέστρου Christopher Hinterhuber.

Η ομάδα παραγωγής:
Karin Schafer: Ιδέα, Έννοια, Σχεδιασμός, Σχεδιασμός Σκηνής, Σχεδίαση Κουκλοθέατρου, Βίντεο, Προβολές
Peter Hauptmann: Διαχείριση & Οργάνωση, Δημιουργία υποστηρίξεων, Επεξεργασία βίντεο
Gudrum Blumenschein & Sarah Lumen Heine: Κατασκευή κούκλων και κοστουμιών
Zoe Marvie: Σχεδιασμός και κατασκευή περούκες
Michaela Zirg: Προσαρμογή των εικόνων προβολής
Freyer / Luftensteiner: Video Programme “El Polo”
Boris Schäfer: Σχεδιαμός Φωτισμού

Θίασος σε περιοδεία:
Karin Schäfer: Σκηνοθεσία & κουκλοπαίχτρια
Christopher Hinterhuber: Πιανίστα σολίστα
Κουκλοπαίχτες και ηθοποιοί: Almut Schäfer-Kubelka, Jeanne Nickels
Peter Hauptmann: Management & Projection
Boris Schäfer: Light Design & Light Director

Recommended and sponsored by: Kultur Burgenland & Bundeskanzleramt Osterreich

Ώρα έναρξης: 21:00

Ώρα

(Κυριακή) 21:00

Τοποθεσία

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εθνικής Αμύνης 2, Τηλ.: 2315 200 200

Δευ15Οκτ21:00«Early Jazz - a tribute to James P Johnson and Fats Waller»Από τους Γιώργος Κοντραφούρης Quartet21:00 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 ΑΙΘΟΥΣΑ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ»

Τιμή

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 7€ (μειωμένο)

Event Details

Με σταδιοδρομία περισσότερων από τριών δεκαετιών στον χώρο της τζαζ, με πλειάδα συνεργασιών ως πιανίστας ή οργανίστας με ορισμένα από τα σημαντικότερα διεθνή ονόματα της μουσικής, και με πλούσια προσωπική δισκογραφία, ο Γιώργος Κοντραφούρης συνθέτει, ερμηνεύει, διδάσκει την τζαζ σε πανεπιστήμια και σχολές της Ελλάδας και του κόσμου, ζει και αναπνέει την κουλτούρα της οποίας αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της χώρας μας.
Ο βιρτουόζος πιανίστας και συνθέτης εμφανίζεται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο των Δημητρίων, με το κουαρτέτο του και έντεκα νεαρούς μουσικούς πνευστών και εγχόρδων της ορχήστρας MOUSA.
Σε μια συναυλία – φόρο τιμής στην χρυσή εποχή της τζαζ, το σχήμα ερμηνεύει το «Yamerkraw» του James P. Johnson, του πιανίστα που αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στο ragtime και την τζαζ, ενώ στο δεύτερο μέρος, το κουαρτέτο προσαρμόζει στο σύγχρονο στιλ του τις συνθέσεις του εμβληματικού Fats Waller.

Γιώργος Κοντραφούρης Quartet:
Γιώργος Κοντραφούρης Πιάνο
Δημήτρης Παπαδόπουλος Τρομπέτα
Αλέξης Δελής Μπάσο
Γιάννης Παπαδούλης Τύμπανα

Συμμετέχει:
MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ώρα έναρξης 21.00

Συνεργασία: Ο.Μ.Μ.Θ.

Ώρα

(Δευτέρα) 21:00

Τοποθεσία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 ΑΙΘΟΥΣΑ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ»

25ης Μαρτίου & παραλία, Τηλ.: 2310 895.800

Τρί16Οκτ21:00Αφιέρωμα στον Alfrer SchnittkeΣυναυλία με έργα μουσικής Δωματίου του Αlfred Schnittke21:00 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 ΑΙΘΟΥΣΑ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ»

Τιμή

10€, 5€ (μειωμένο)

Event Details

Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα, με βαθιά επιρροή στην αβάντ γκαρντ αλλά και στη μουσική δωματίου, ο Alfred Schnittke αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια «να ενοποιήσω τη σοβαρή με την ελαφριά μουσική, ακόμη και αν χρειαστεί να σπάσω τον λαιμό μου σε αυτή την απόπειρα».
Ανέπτυξε ένα προσωπικό ύφος που χαρακτηρίστηκε «πολυστιλιστικό», επέδρασε στο έργο του Σοστακόβιτς, συνέθεσε συμφωνίες, μουσική δωματίου, κινηματογραφικά soundtrack, κατέθεσε σημαντικό όγκο δουλειάς παρά τη διαχρονικά εύθραυστη υγεία του.
Το σχήμα το οποίο απαρτίζουν οι Ανδρέας Παπανικολάου και Γιώργος Πετρόπουλος στα βιολιά, David Bogorad στη βιόλα, Δήμος Γκονταρούλης στο βιολοντσέλο, Βασίλης Λιαμαρκόπουλος στο μπάσο και η Λόλα Τότσιου στο πιάνο, θα εκτελέσει τα έργα του Schnittke «Hymn II», «Piano Trio», «Piano Quartet» και «Piano Quintet».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Hymn II για τσέλο και κοντραμπάσο (Δ. Γκουνταρούλης, Β. Λιαρμακόπουλος)
Piano Trio (Α. Παπανικολάου, Δ. Γκουνταρούλης, Λ. Τότσιου)
Piano Quartet (Α. Παπανικολάου, D. Bogorad, Δ. Γκουνταρούλης, Λ. Τότσιου)
Piano Quintet ( Α. Παπανικολάου, Γ. Πετρόπουλος, D. Bogorad, Δ. Γκουνταρούλης, Λ. Τότσιου)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ανδρέας Παπανικολάου: Βιολί
Γιώργος Πετρόπουλος: Βιολί
David Bogorad: Βιόλα
Δήμος Γκουνταρούλης: Βιολοντσέλο
Βασίλης Λιαρμακόπουλος: Κοντραμπάσο
Λόλα Τότσιου: Πιάνο

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ο.Μ.Μ.Θ., Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Ώρα

(Τρίτη) 21:00

Τοποθεσία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 ΑΙΘΟΥΣΑ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ»

25ης Μαρτίου & παραλία, Τηλ.: 2310 895.800

Σάβ20Οκτ21:00«Από το ταγκό στο βαλς»Με την Wiener KammerOrchester (Vienna Chamber Orchestra) και τον Θεόδωρο Κερκέζο21:00 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Μ1) - Αίθουσα Φίλων Μουσικής

Τιμή

20€, 15€, 10€, 5€

Event Details

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια της δημοκρατίας της Αυστρίας, η περίφημη Wiener KammerOrchester συναντά τον διεθνούς φήμης Θεόδωρο Κερκέζο στο σαξόφωνο, τον διευθυντή ορχήστρας Μύρωνα Μιχαηλίδη και την Έλενα Χριστοδούλου στο πιάνο.
H Wiener KammerOrchester, ίσως η κορυφαία ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης και ο Θεόδωρος Κερκέζος, από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας, σύμφωνα με το περιοδικό Gramophone, ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα που θα σαγηνεύσει τους μουσικόφιλους.
Το πρώτο μέρος ξεκινά με με το Greek Concertino του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ θα κλείσει με την Tango Suite του Astor Piazzolla για άλτο σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα σε διασκευή του Θεόδωρου Κερκέζου. Στο δεύτερο μέρος, η πολυβραβευμένη ορχήστρα της Βιέννης μας ξεναγεί στη μαγεία της κλασικής Αυστρίας, μέσα από δημοφιλή έργα και βαλς των W.A.Mozart και Johann Strauss. Η Wiener KammerOrchester συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία με 23 μουσικούς, έγχορδα και πνευστά και κρουστά.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια της δημοκρατίας της Αυστρίας, η περίφημη Wiener KammerOrchester συναντά τον διεθνούς φήμης Θεόδωρο Κερκέζο στο σαξόφωνο, τον διευθυντή ορχήστρας Μύρωνα Μιχαηλίδη και την Έλενα Χριστοδούλου στο πιάνο.
H Wiener KammerOrchester, ίσως η κορυφαία ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης και ο Θεόδωρος Κερκέζος, από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας, σύμφωνα με το περιοδικό Gramophone, ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα που θα σαγηνεύσει τους μουσικόφιλους.
Το πρώτο μέρος ξεκινά με με το Greek Concertino του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ θα κλείσει με την Tango Suite του Astor Piazzolla για άλτο σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα σε διασκευή του Θεόδωρου Κερκέζου. Στο δεύτερο μέρος, η πολυβραβευμένη ορχήστρα της Βιέννης μας ξεναγεί στη μαγεία της κλασικής Αυστρίας, μέσα από δημοφιλή έργα και βαλς των W.A.Mozart και Johann Strauss. Η Wiener KammerOrchester συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία με 23 μουσικούς, έγχορδα και πνευστά και κρουστά. Είναι η πρώτη συνεργασία της ορχήστρας με τον Θεόδωρο Κερκέζο και σηματοδοτεί την έναρξη μιας συνεργασίας με περιοδεία για το 2019.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μύρων Μιχαηλίδης, διευθυντής ορχήστρας
Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο
Έλενα Χριστοδούλου, πιάνο

Ορχήστρα
Ludwig Müller
Marina Dimitrova
Barbara Pobenberger
Zoran Nogic
Timea Ham
Barna Kobori
Edua Zadori
Tiffany Wu
Orsolya Palfi
Cynthia Liao-Zottl
Marta Wnukowska
Dietmar Flosdorf
John Moffatt
Michael Williams
Uta Korff-Strassl
Edda Breit
Ciro Vigilante
Andreas Gschmeidler
Johannes Strassl
Andrej Kasijan
Klaus Leherbauer
Willi Plamoser
Andreas Dimitrios Kerkezos

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
1ο μέρος
Μίκης Θεοδωράκης Ελληνικό κονσερτίνο για σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα
Σαξόφωνο: Θεόδωρος Κερκέζος
Πιάνο: Έλενα Χριστοδούλου

Astor Piazzolla Tango Suite για σαξόφωνο, πιάνο και ορχήστρα (διασκευή: Θεόδωρος Κερκέζος)
I. Prologue
II. Fuga y Misterio-Fugata
III. Milonga del Angel
IV. Adios Nonino
V. Oblivion
VI. Libertango
Σαξόφωνο: Θεόδωρος Κερκέζος
Πιάνο: Έλενα Χριστοδούλου

2o Μέρος
W.A. Mozart A little Night Music, Serenade No. 13, K 525
Johann Strauss Jr Voices of Spring – waltz, op. 422
Johann Strauss Jr. Tales from the Vienna wood, Op. 325

Συμπαραγωγή Ο.Μ.Μ.Θ.
Συνεργασία Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Αυστριακού Προξενείου Θεσσαλονίκης

Ώρα

(Σάββατο) 21:00

Τοποθεσία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Μ1) - Αίθουσα Φίλων Μουσικής

25ης Μαρτίου & παραλία, Τηλ.: 2310 895.800