Οκτώβριος

Τρί03Οκτ20:00HOW TO STEAL A CHAIRΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ20:00 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Τιμή

Δωρεάν είσοδος

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Ο 73χρονος designer, συλλέκτης και δάσκαλος Στέργιος Δελιαλής ζει σαν φάντασμα ανάμεσα στα συντρίμμια του ονείρου του: του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για χώρο μοναδικό στο είδος του από τη δεκαετία του ’90, στεγάζοντας περισσότερα από 3.000 δείγματα βιομηχανικού σχεδιασμού και έχοντας οργανώσει δεκάδες εκθέσεις και σεμινάρια που γαλούχησαν την ακμάζουσα σύγχρονη σκηνή του design στην πόλη.

Ο εμβληματικός δημιουργός και συλλέκτης βιώνει τη σύγκρουση του οράματός του για ένα μουσείο design στη Θεσσαλονίκη με την οικονομική πραγματικότητα.

O Κωνσταντίνος Καμπούρογλου, σκηνοθέτης που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ζει στη Νέα Υόρκη, όπου δραστηριοποιείται μέσω της εταιρίας του Gouse Films, ήθελε από χρόνια να κάνει μια ταινία με θέμα τον Στέργιο Δελιαλή και το χαμένο του Μουσείο. Ο ίδιος αναφέρει: «Αυτό που με ενδιέφερε ήταν ο Στέργιος ως στάση ζωής: ένας εμπνευσμένος, συγκεντρωτικός και ανένδοτος απόστολος του design, ο οποίος αδυνατεί να αποκλίνει από τις επιλογές του».

Ένας ασυμβίβαστος ευπατρίδης του design παλεύει να περισώσει το νόημα της ζωής του σε ένα φιλμ που καταγράφει μια από τις ρομαντικότερες ιστορίες πολιτισμού, ποπ κουλτούρας, και δονκιχωτικού πείσματος της σύγχρονης εποχής.

Σκηνοθεσία / Μοντάζ: Κωνσταντίνος Καμπούρογλου
Παραγωγή: Heather Greer & Κωνσταντίνος Καμπούρογλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Σιαδήμας
Μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου (Trio JoBaSa)
Διάρκεια: 87min

Θα ακολουθήσει συζήτηση,

Προλογίζει – συντονίζει: Άρης Δημοκίδης

Συμμετέχουν:
Γιάννης Μπουτάρης
Στέργιος Δελιαλής
Κωνσταντίνος Καμπούρογλου
Δημήτρης Φράγκος
Τέλλος Φίλης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Ώρα

(Τρίτη) 20:00

Τοποθεσία

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Πλ. Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη 546 23

Τετ04Οκτ00:0123:592o KAPANI PROJECT00:01 - 23:59 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ «ΚΑΠΑΝΙ»

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Ένας φρέσκος θεσμός της πόλης επιστρέφει σε μια μεγάλη γιορτή της αγοράς, σε ένα σημείο συνάντησης του νέου με το παλιό, σε ένα πολύπτυχο σύμπλεγμα πολιτισμού και αστικής κουλτούρας.

Live από δημοφιλή σχήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, dj sets από την Ελλάδα και το εξωτερικό, performances εμπνευσμένες από το Καπάνι και την καθημερινότητά του, ταινίες με αναφορές από τον σουρεαλισμό ως τον ντανταϊσμό, παρουσίαση από τον Κωστή Ζαφειράκη, walking tours, εκθέσεις, γεύσεις και αρώματα της αγοράς, από την οδό Ασκητού ως την Βλάλη και από την Σπανδωνή ως την Κυδωνιάτου.

Το Kapani Project, η δράση που ξεκίνησε το 2016 σαν πολυθεματική βόλτα στην ιστορική κεντρική αγορά της πόλης και χάρισε ξεχωριστές εμπειρίες με άξονες τον πολιτισμό, την κοινωνική επαφή, την γνωριμία με τις πιο ξεχωριστές γωνιές και την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, επανέρχεται μαζί με το δυνατό μήνυμά του: Το αστικό περιβάλλον περιλαμβάνει αυθεντικές γειτονιές, που αξίζει να ζωντανεύουν.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.kapaniproject.gr/

Ώρα

(Τετάρτη) 00:01 - 23:59

Τοποθεσία

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ «ΚΑΠΑΝΙ»

10Οκτ(Οκτ 10)20:3011(Οκτ 11)21:00KOUDELKA – SHOOTING HOLY LANDΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ GILAD BARAM20:30 - 21:00 (11) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Τιμή

5 ευρώ

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Ένα μοναδικό κινηματογραφικό βλέμμα στις δημιουργικές διεργασίες του θρυλικού Τσέχου φωτογράφου Josef Koudelka και της φωτογραφικής του διαδρομής στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς αναζητά τη φευγαλέα στιγμή που δίνει υπόσταση στην ακλόνητης δύναμης εικόνα.

Έχοντας γαλουχηθεί στην εποχή της έξαρσης του ψυχρού πολέμου και διαθέτοντας βαθιά γνώση περί του τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην «άλλη πλευρά», ο εμβληματικός φωτογράφος του Magnum δεν έμεινε ασυγκίνητος αντικρίζοντας για πρώτη φορά το ύψους εννέα μέτρων τείχος που ορθώνεται στη Δυτική Όχθη. Αυτό που ακολούθησε, ήταν ένα τετραετές ταξίδι στην περιοχή και ένα φωτογραφικό πρότζεκτ το οποίο τον έφερε για άλλη μια φορά αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας που μαστίζεται από βιαιότητα και συρράξεις.

Το ντοκιμαντέρ του Baram καταγράφει έναν ξεχωριστό διάλογο ανάμεσα στον φωτογράφο και τον σκηνοθέτη, καθώς ο Koudelka τοποθετείται μέσα στο κάδρο των ίδιων του των αφοπλιστικών φωτογραφικών συνθέσεων. Ένα ξεχωριστό φιλμ από έναν δημιουργό που δηλώνει πως την πρώτη φορά που παρακολούθησε τον Koudelka επί το έργον «υπνωτίστηκε», ένα μεγάλο αφιέρωμα σε έναν από τους τελευταίους εν ζωή μύθους της φωτογραφίας, ο οποίος εξασκεί την τέχνη του για περισσότερο από μισό αιώνα.

Σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας: Gilad Baram
Σενάριο, διεύθυνση: Elisa Purfürst
Παραγωγή: Gilad Baram
Συμπαραγωγή: Radim Prochazka
Μουσική: Tobias Purfürst
Σχεδιασμός ήχου, μείξη: Sebastian Morsch
Διεύθυνση παραγωγής: Esther Niemeier
Διανομή: Wide House
Συμπαραγωγή: Czech Television – Film Center
Συνεργασία: The Post Republic

Ώρα έναρξης 10/10: 20:30
Ώρα έναρξης 11/10: 21:00

Την Τρίτη 10/10/2017 ο σκηνοθέτης της ταινίας Gilad Baram θα παραστεί στην προβολή της ταινίας δίνοντας μια ειδική συνέντευξη στον δημοσιογράφο – κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Γκροσδάνη. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό.

Ώρα

10 (Τρίτη) 20:30 - 11 (Τετάρτη) 21:00

Τοποθεσία

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Πλ. Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη 546 23