Σεπτέμβριος 2018

Σάβ29Σεπ20:00Έναρξη Δημητρίων Moυσική, εικαστικά, street food, party20:00 ΟΛΘ - Λιμάνι

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

«Είναι η ζωή μια θάλασσα» Λιμάνια του κόσμου

Σε μια βραδιά εγκαινίων αντάξια του θεσμού, ένας εμβληματικός χώρος τόσο για την πόλη, όσο και για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί μια εκδήλωση γεμάτη μουσική, γεύσεις και χρώματα, που θα ξεδιπλωθεί μέσα από δράσεις διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ωρών και με καλεσμένους από όλο τον κόσμο.

Τα λιμάνια της Μεσογείου, σταθμοί κομβικοί για την ιστορία της περιοχής, τόποι ανταλλαγής ιδεών, κουλτούρας και πληθυσμών, γιορτάζουν στον ειδικά σκηνογραφημένο χώρο από τον εικαστικό Μάριο Teriade – Ελευθεριάδη.

Η Σ.Ο.Δ.Θ. λαμβάνει μέρος στην τελετή έναρξης με μια συναυλία, στην οποία συμμετέχουν ως σολίστες οι Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου (τραγούδι), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Παναγιώτης Κουντούρης (electone). Θα παρουσιαστούν τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με θέμα τη θάλασσα και τα λιμάνια της, σε διασκευές και ενορχηστρώσεις του Παναγιώτη Δημόπουλου. Στο πρώτο μέρος τη σκυτάλη στο πιάνο παίρνει ο επίσης βασικός σολίστ της συναυλίας, φημισμένος παλαιστίνιος πιανίστας και συνθέτης Faraj Suleiman, συνοδεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας πάνω στην μουσική του Μάνου Χατζηδάκι. Στη συνέχεια η ορχήστρα συμπράττει με τον συνθέτη και το κουαρτέτο του. Ο Faraj διασκευάζει για την Σ.Ο.Δ.Θ. τις συνθέσεις του, εμπνευσμένες από την αραβική κουλτούρα και την παράδοση της Jazz.

Θα ακολουθήσουν οι Tarabband, ένα εξαμελές σχήμα που δημιουργήθηκε από την Αιγύπτια – Ιρακινή Nadin Al Khalidi και τον Σουηδό Gabriel Hermansson. Ο ήχος τους ξεκινά συμβολικά από τον ευρωπαϊκό Βορρά, για να καταλήξει στη μουσική μήτρα της ανατολικής Μεσογείου.

Η γαστρονομία θα δώσει τη δική της πινελιά στο event, με εδέσματα της Μακεδονικής γης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα d.j. sets θα δώσουν στην εκδήλωση τον πολυπολιτισμικό, πανηγυρικό ρυθμό της.

Πρόγραμμα:
Jacques Brel: Dans le port d’ Amsterdam – διασκευή για ακορντεόν και ορχήστρα
Eric Serra: The Big Blue Overture – διασκευή για electone και ορχήστρα (μουσικό θέμα από την ταινία Απέραντο Γαλάζιο)
Μάνος Χατζιδάκις : Το πέλαγο είναι βαθύ – διασκευή για φωνή και ορχήστρα
Παραδοσιακό: Θαλασσάκι μου – διασκευή για φωνή και ορχήστρα
Nino Rota: Amara me – διασκευή για φωνή, πιάνο και ορχήστρα
Μάνος Χατζιδάκις: Θάλασσα πλατιά – διασκευή για φωνή, πιάνο και ορχήστρα
Faraj Suleiman: Τέσσερις συνθέσεις διασκευασμένες για πιάνο και συμφωνική ορχήστρα
Three Steps
A boy on a bicycle, 7pm
The Trickster Dance
Beneath The Walnut Tree

Συντελεστές:
Α’ μέρος
Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου: Τραγούδι
Παναγιώτης Κουντούρης: Εlectone – διασκευή μουσικού θέματος
Κώστας Τσούγκρας: Ακορντεόν
Μανώλης Κουτσουνάνος: Drums
Παναγιώτης Δημόπουλος: Πιάνο – ενορχηστρώσεις πρώτου μέρους
Faraj Suleiman: Πιάνο

Β’ μέρος
Faraj Suleiman: πιάνο – συνθέσεις
Faraj Suleiman Quartet
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Συνδιοργάνωση
Ο.Λ.Θ.

Χορηγοί εκδήλωσης έναρξης

Ώρα

(Σάββατο) 20:00

Τοποθεσία

ΟΛΘ - Λιμάνι

Ναυάρχου Βότση 4, Θεσσαλονίκη 546 25

Οκτώβριος 2018

Κυρ21Οκτ21:00Party Λήξης 53ων Δημητρίων21:00 ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

Το αποχαιρετιστήριο πάρτι των 53ων Δημητρίων φέρνει κοντά όσους έγιναν κοινω­νοί της ανάγκης για διάλογο πολιτισμού και ιδεών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, σε ένα πλαίσιο ανοιχτό στο γνωστό και στο άγνωστο.

Μια πόλη, ένας κόσμος, μια μεγάλη πλατφόρμα με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, που έφερε πιο κοντά μας τις κουλτούρες του κόσμου μέσα από δεκάδες θεατρι­κές παραστάσεις και περ­φόρμανς, συναυλίες και εικαστικά, χορό, φωτογρα­φία, κινηματογράφο, στο πλούσιο φεστιβαλικό σώμα που συνέθεσε την εμπειρία των 53ων Δημητρίων.

Στην εκδήλωση που σηματοδο­τεί το τέλος του κοσμοπο­λίτικου πολιτιστικού ραντε­βού, συναντιόμαστε για ένα ποτήρι κρασί στον χώρο του ΚΘΒΕ και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μέλλον, όλοι όσοι απολαύ­σαμε τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης και εργαστήκαμε για την πραγ­ματοποίησή της.

Ώρα

(Κυριακή) 21:00

Τοποθεσία

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εθνικής Αμύνης 2, Τηλ.: 2315 200 200