Φίλτρα

Δευ

Τρί

Τετ

Πέμ

Παρ

Σάβ

Κυρ

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Καμία εκδήλωση

Μάρτιος, 2018

Φίλτρα

Πέμ01Μαρ08:3008:30Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina BauschΔιάλεξη και προβολή08:30 - 08:30 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τιμή

Ελεύθερη είσοδος

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Διάλεξη και προβολή

Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina

με τον Αναστάσιο Κουκουτά

Πώς καθρεφτίζονται στο έργο της Pina Bausch, θέματα, όπως οι καθημερινές μας αγωνίες, ο έρωτας, ο θάνατος, οι ανθρώπινες σχέσεις; Ποιοί ήταν οι δικοί της προβληματισμοί, τα δικά της «θέλω», οι ανησυχίες της; Μέσα από την προβολή χαρακτηριστικών έργων της, την ανάλυση τους από τον Αναστάσιο Κουκουτά και τις συζητήσεις που θα προκύψουν, θα «μπούμε» στον κόσμο της θρυλικής γερμανίδας χορογράφου.

«Δεν μ’ ενδιαφέρει ο τρόπος που κινούνται οι άνθρωποι, παρά μόνο αυτό που τους συγκινεί βαθιά». Με αυτή τη δήλωση η Γερμανίδα χορογράφος συστήνει το δικό της πρότυπο δημιουργίας ή μια εκδοχή για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την τέχνη της. Η αισθητική της βασίζεται πρωτίστως σε μια φιλοσοφική θεώρηση της ανθρώπινης ύπαρξης και μας παροτρύνει, υπό μία έννοια, να ορίσουμε μέσα μας την πηγή της «συγκίνησης», αναπλάθοντας τη μορφή και την ουσία των έργων της, πέρα από αισθητικούς νόμους και ακαδημαϊκές κατηγοριοποιήσεις.

“Η ποιητική – όπως αναφέρεται στον τίτλο της εκδήλωσης – ορίζεται περισσότερο ως ένα ανιχνευτικό εργαλείο γύρω από την αξία και προσφορά του έργου της Pina Bausch, παρά ως μια μέθοδος που θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε πλήρως το φαινόμενο μιας τόσο δημιουργικής ύπαρξης”, υπογραμμίζει ο Α. Κουκουτάς.

“Άλλωστε, πώς θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τον πυρήνα, από τον οποίο προέρχεται η σχεδόν ακατανίκητη επιρροή των έργων της, ακόμη και σήμερα; Πώς να μιλήσουμε για τους ίδιους τους μηχανισμούς σύνθεσης, χωρίς να παραλείψουμε την αδιανόητη ικανότητά της να πολλαπλασιάζει την περιέργεια για την ίδια της τη ζωή και κατ’ επέκταση να καλλιεργεί τόσο θαυμαστά τα ήδη πολυάριθμα ταλέντα της;”

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα CR1, M2.

Πληροφορίες : www.tch.gr 

 

Κατεβάστε την εισήγηση του Α. Κουκουτά: Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina Bausch

 

Συμπαραγωγή: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 48α Δημήτρια, Δήμος Θεσσαλονίκης / Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού

Bausch

Ώρα

(Πέμπτη) 08:30 - 08:30

Τοποθεσία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

25ης Μαρτίου & παραλία, Τηλ.: 2310 895.800

Πέμ01Μαρ07:1807:18ΠενθεσίλειαΑπό τους Penthesilea Group07:18 - 07:18 PRINCIPAL CLUB THEATER

Τιμή

Είσοδος: 10€ Φοιτητές: 8€

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

του Χάινριχ φον Κλάιστ

Ο Κλάιστ γράφει στη Γερμανία του 19ου αιώνα.

Η Πενθεσίλεια και ο Αχιλλέας αλληλοερωτεύονται κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Μια ομάδα νέων ηθοποιών επιχειρεί το ξεκίνημά της στην Ελλάδα του 2013. Τρεις τόποι, τρεις εποχές, τρεις γλώσσες.

Πώς παίρνει μπρος η γλωσσική μηχανή; Πώς φτιάχνεται ένα έργο που μιλάει ακατάπαυστα τρέχοντας, σαρώνοντας, γκρεμίζοντας;

Μέσα από μια μοντέρνα δραματουργική προσέγγιση, δέκα νέοι ηθοποιοί μιλούν για όσα έγραψε στην ιστορία του ο Γερμανός κλασικός. Μέσα στον Τρωικό Πόλεμο, ο Αχιλλέας και η Πενθεσίλεια, οι Έλληνες και οι Αμαζόνες, ο κόσμος των αντρών κι αυτός των γυναικών, έρχονται αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν και όσα τους χωρίζουν. Έρωτας, Πόλεμος, στον χώρο του μύθου. Και πάλι έρωτας και πάλι πόλεμος, στον χώρο του σήμερα.

Η Πενθεσίλεια κάνει τα πρώτα της βήματα την περασμένη άνοιξη, στο θέατρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ως διπλωματική εργασία των τελειοφοίτων, σε διδασκαλία του Ακύλα Καραζήση. Οι πρώτες παραστάσεις για το κοινό, ενταγμένες στο πρόγραμμα του Εθνικού, είναι η αρχή μιας ωραίας διαδρομής. Κάποια ανεξήγητη (ή μήπως όχι;) ανάγκη την οδήγησε να εξελιχτεί και να δοκιμαστεί εκτός Σχολής. Σταθμοί αυτής της επαγγελματικής πλέον διαδρομής, τα  48α Δημήτρια, το Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου στη Σάμο, το θέατρο Bios στην Αθήνα. Οι νέοι απόφοιτοι της Σχολής του Εθνικού, ανεβάζουν με τον δικό τους, τολμηρό τρόπο, ένα κατεξοχήν νεανικό κείμενο.

Κλασικό δείγμα του ρομαντικού θεάτρου, η Πενθεσίλεια (1808) είναι ένα έργο νεανικό, με θέμα τον έρωτα και τον πόλεμο, τη συνύπαρξη ερωτικού πάθους και ανταγωνισμού, τη μάχη μεταξύ των δύο φύλων. Ο Κλάιστ (1777-1811) εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και τον κόσμο του Ομήρου. Η υπόθεση αφορά τον πόλεμο ανάμεσα στις Αμαζόνες και τους Έλληνες, που έχουν στρατοπεδεύσει στις πεδιάδες μπροστά από το κράτος της Τροίας. Ανάμεσα στους δύο εραστές, την πολεμόχαρη βασίλισσα των Αμαζόνων Πενθεσίλεια και τον Αχιλλέα, αρχηγό των Ελλήνων, ορθώνεται ο πόλεμος. Το επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι που τους ενώνει θα έχει τραγική εξέλιξη. Ο έρωτας ταυτίζεται με τον θάνατο, η Πενθεσίλεια κατασπαράζει το αντικείμενο του πόθου της και αμέσως μετά αυτοκτονεί, χρησιμοποιώντας σαν φονικό όπλο τον ποιητικό λόγο.

Πενθεσίλεια

Του Χάινριχ φον Κλάιστ

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Ακύλας Καραζήσης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Παραδοσιακοί χοροί: Χρυσούλα Τζαρδή
Παίζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Γιάννης Νιάρος, Γιώργος Ονησιφόρου, Κατερίνα Παπανδρέου, Σπύρος Σταμούλης, Αλέξανδρος Φράγκος

Ώρα

(Πέμπτη) 07:18 - 07:18

Τοποθεσία

PRINCIPAL CLUB THEATER

26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη 546 27

Πέμ01Μαρ07:0707:07ΣυμφάγωμενΕναρκτήρια Εκδήλωση07:07 - 07:07 ΟΛΘ - Λιμάνι

Τιμή

Ελεύθερη είσοδος

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Μια εικαστική performance εναλλασσόμενων δράσεων και παραστάσεων −διαδραστικών ενίοτε− που εγκιβωτίζει το σύνολο των παραστατικών τεχνών. Φιλοξενεί δρώμενα μουσικής, χορού και θεάτρου και καλεί τους πολίτες να συνευρεθούν, να μοιραστούν εικόνες, ήχους, μυρωδιές, ιστορίες, σε μία γιορτή ανθρωποκεντρική.

Το Συμφάγωμεν, ένα αντίδωρο στον πολίτη που χαρίζει καθημερινά την παρουσία του στην κοινότητα, είναι ένα μανιφέστο δύναμης, χαράς, δημιουργικής και συγκινησιακής χαρμολύπης και ευφορίας που ανήκει σε όλους μας.

Το ραντεβού δίνεται στις 12:00 στην πλατεία Αριστοτέλους και η γιορτή ξεκινά στις 13:00 στον προβλήτα Α’ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν

Διώνη
Εν φλω
Μουσικό Χωριό
Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Eclipses Group Theater Passatempo
Perros
SineQuanon
Stacy
Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ώρα

(Πέμπτη) 07:07 - 07:07

Τοποθεσία

ΟΛΘ - Λιμάνι

Ναυάρχου Βότση 4, Θεσσαλονίκη 546 25

Πέμ01Μαρ07:0407:04The RootsCentre Chorégraphique National de la Rochelle et du Poitou-Charentes / Cie Accrorap07:04 - 07:04 ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τιμή

Είσοδος: 10€ Φοιτητές: 8€ Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Direction Kader Attou

Φωτογραφία: João Garcia

Μια παράσταση για τις Ρίζες, σε χορογραφία του Kader Attou, του πιο παθιασμένου εκπροσώπου της γαλλικής hip-hop κουλτούρας. Οι Ρίζες (The Roots) είναι μια ανθρώπινη περιπέτεια. Ένα βιωματικό ταξίδι με πρωταγωνιστές 11 εξαιρετικούς χορευτές, οι οποίοι ενσωματώνουν στην έκφρασή τους στοιχεία από πολλά και διαφορετικά είδη χορού – σύγχρονο, hip hop, breakdance… Όσο προχωράει η πλοκή, η παράσταση μετασχηματίζεται, οι ορίζοντες διευρύνονται και οι θεατές μεταφέρονται στο «αλλού», σ’ ένα αλλοτινό σύμπαν. Η μουσική είναι καταλύτης. Ένα πάντρεμα κλασικής και ηλεκτρονικής, όπου οι Brahms και Beethoven συναντούν την τεχνολογία και τη σύγχρονη φαντασία. Οι ρυθμοί και οι μελωδίες ανοίγουν τις πόρτες σ’ ένα νέο ανθρώπινο είδος, τους αιώνιους χορευτές. Κάθε χορευτής με τη δύναμή του και το προσωπικό του στυλ, αναμοχλεύει την ιστορία του, σκάβει τις ρίζες του. Το ταξίδι αυτό, είναι και μια βουτιά στις μνήμες του σώματος. Οι Ρίζες είναι η ανταμοιβή αυτής της αναζήτησης: αντλώντας δύναμη από την γενναιοδωρία του χορού, ανοίγεις νέα μονοπάτια, νέους προορισμούς, νέες ζωές.

«Χορός για μένα, είναι η ανάμειξη, διαφορετικών μεταξύ τους τάσεων, από το hip -hop, την Ινδική Kathak ως τα σύγχρονα ρεύματα» σημειώνει ο Kader Attou. «Το κλειδί σ’ αυτή τη διαδικασία είναι να χτίζουμε γέφυρες, να ανοίγουμε διαλόγους γύρω από την διαφορετικότητα των πολιτισμών και των ανθρώπων. Μια διαρκής αναζήτηση, που σου επιτρέπει να μελετήσεις, πώς γεννιέται το συναίσθημα μέσα από την σωματική δράση. Πώς δηλαδή μία μηχανική χειρονομία, μία ειδική τεχνική ή μία απλή κίνηση, μπορούν να ξυπνήσουν τη συγκίνηση μέσα μας. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα στις Ρίζες.

«Λαθρέμπορο χορού» και «πολίτη του κόσμου»: μ’ αυτές τις δύο φράσεις συνηθίζει να χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο Kader Attou. Ταξιδεύοντας σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αυτό που πραγματικά του φρεσκάρει το μυαλό, είναι να «κλέβει» κινήσεις και χειρονομίες από την καθημερινότητα των ανθρώπων, σε διαφορετικά σημεία της γης. Για να κατακτήσει το προσωπικό του στυλ, έχει αναπτύξει μια δική του «αλχημεία», με στοιχεία από το hip – hop, το τσίρκο, τον σύγχρονο χορό και τις γραφικές τέχνες. Ο Kader Attou είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, χορευτής και χορογράφος της «Compagnie Accrorap», μιας ομάδας, ή καλύτερα ενός πολιτιστικού κινήματος, που προωθεί την γαλλική hip- hop κουλτούρα, μέσα από το χορό και άλλες δράσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Σεπτέμβριο του 2008, γίνεται διευθυντής του «Centre Chorégraphique National» στη La Rochelle και είναι ο πρώτος hip-hop χορογράφος στο «τιμόνι» ενός τόσο σημαντικού ιδρύματος. Πιστεύει πως μέσα από τα παντρέματα των πολιτισμών, ανοίγονται μπροστά μας νέες ευοίωνες προοπτικές. «Εξερευνώ –ανταλλάσω – μοιράζομαι»: αυτές είναι, για τον Kader Attou, οι τρεις πρώτες ύλες της δημιουργίας.

Πανελλήνια Πρώτη

The Roots

Καλλιτεχνικός Διευθυντής – χορογράφος: Kader Attou

Πρωταγωνιστούν: Babacar «Bouba» Cissé, Bruce Chiefare, Virgile Dagneaux, Erwan Godard, Mabrouk Gouicem, Adrien Goulinet, Kevin Mischel, Artem Orlov, Mehdi Ouachek, Nabil Ouelhadj, Maxime Vicente
Σκηνογραφία: Olivier Borne
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Régis Baillet – Diaphane
Φωτισμοί: Fabrice Crouzet
Κοστούμια: Nadia Genez
Παραγωγή: CCN de La Rochelle / Poitou-Charentes, Kader Attou / cie Accrorap

Συμπαραγωγή: La Coursive – Scène Nationale de La Rochelle / MA Scène Nationale – Pays de Montbéliard / με την υποστήριξη του Εθνικού Πολιτιστικού Κέντρου Chateauvallon

Ώρα

(Πέμπτη) 07:04 - 07:04

Τοποθεσία

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εθνικής Αμύνης 2, Τηλ.: 2315 200 200

08Οκτ(Οκτ 8)11:0007Μαρ(Μαρ 7)09:58Chauvinism Scanner(Οκτώβριος 8) 11:00 - (Μάρτιος 7) 09:58 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ & ΤΣΙΜΙΣΚΗ

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Aπό την ομάδα God’s Entertainment (Αυστρία)

Διαδραστική performance.

Είστε ξενοφοβικός; Σας απασχολεί από που κατάγονται οι άνθρωποι; Προσοχή γιατί το «Chauvinism scanner» (Σκάνερ σωβινισμού) θα αποκαλύψει αν λέτε αλήθεια ή ψέμματα. Αυστριακοί αναρχικοί «καταλαμβάνουν» την πλατεία Αριστοτέλους αποφασισμένοι να ρίξουν φως στα πραγματικά σας πιστεύω.

Πρόκειται για μια διαδραστική performance δρόμου από τους «God’ s Entertainment», μια αναρχική, θεατρική κολεκτίβα από την Αυστρία. Μια performance απλή στη σύλληψη της –αν και με εύληπτα πολιτικά υπονοούμενα-  και απολύτως ανώδυνη. Εκτός και αν βρεθείτε αντιμέτωποι με μια αναπάντεχη αλήθεια που πονά.

Οι «God’s Entertainment» (στη χώρα μας θα εκπροσωπηθούν από τους Maja Degirmendzic και Boris Ceko) είναι ένα από τα λίγα πειραματικά θεατρικά σχήματα στην Αυστρία, που κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να «σπάσουν» τις κυρίαρχες θεατρικές συμβάσεις. Οι παραγωγές τους κυμαίνονται κάπου ανάμεσα σε θεατρικά, σε happening, σε visual art, σε performance και σε συναυλίες. Εμπνέονται από την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική αδικία –είναι εξάλλου ενταγμένοι στην αριστερά- με σκοπό να κινητοποιήσουν το κοινό και να προκαλέσουν το διάλογο. Όπως αναφέρει ο ξένος Τύπος γι’ αυτούς «Υιοθετώντας μια ριζοσπαστική προσέγγιση αναζητούν νέα πεδία δράσης πέρα από θεατρικές συμβάσεις. Μέσα από ένα καλλιτεχνικό – κοινωνικό μωσαϊκό δημιουργούν κοφτερά κοινωνικά γλυπτά, που συχνά συμπεριλαμβάνουν και το κοινό».

Η performance, που θα παρουσιάσουν είναι χωρισμένη σε δύο βασικά μέρη. Στο πρώτο οι Έλληνες ηθοποιοί (επικουρικά συμμετέχουν δυο μέλη του θεάτρου TheatrAction) θέτουν σε περαστικούς ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την προκατάληψη. Οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως μειονότητες. Εφόσον ανταποκριθεί στις ερωτήσεις ο περαστικός, τότε «μπαίνει» στη σκηνή, όπου εκεί υποβάλλεται σ’ επιπλέον τεστ με βάση κάποια συγκεκριμένα προγράμματα, όπως «ο σκάνερ για ξένους» και το «τεστ του εθνικού οράματος». Τα μηχανήματα μετρούν το βαθμό του «σωβινισμού», της «ξενοφοβίας» κ.λπ. Το τεστ διαρκεί περίπου 20 λεπτά, αλλά πάντα εξαρτάται και από το άτομο που συμμετέχει. Μέσα στη σκηνή μπορούν να είναι ταυτόχρονα μέχρι δύο άτομα.

Λοιπόν, θα το ρισκάρετε; Θα δεχτείτε να υποβληθείτε σε ερωτήσεις που για άλλη μια φορά καταδεικνύουν την τέχνη σε καθρέφτη της κοινωνίας μας;

Εξωτερικός χώρος (Αριστοτέλους & Τσιμισκή), 11:00-17:00

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα

Οκτώβριος 8 (Σάββατο) 11:00 - Μάρτιος 7 (Τετάρτη) 09:58

Τοποθεσία

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ & ΤΣΙΜΙΣΚΗ

Αριστοτέλους και Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη 546 23

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest