Χαιρετισμός δημάρχου Θεσσαλονίκης

Κάθε φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη γινόμαστε μάρτυρες μιας άνοιξης. Ο Οκτώβριος αποκτά τη δική του ταυτότητα, είναι ο μήνας των τεχνών, των δημιουργών, του πολιτισμού, του φεστιβάλ των Δημητρίων.

Τα Δημήτρια, αυτή η γιορτή της τέχνης και των ανθρώπων, χρόνο με τον χρόνο ωριμάζει, εξελίσσεται και δίνει καρπούς. Προσωπικά, πιστεύω, πως μόνο η χωρίς παρωπίδες θεώρηση των πραγμάτων μπορούν να μας κάνουν να προχωρήσουμε μπροστά, να ελευθερωθούμε.

Τα 52α Δημήτρια δίνουν και φέτος ένα σημαντικό στοίχημα και έρχονται να αναμετρηθούν με τις ελπίδες και τη δίψα των ανθρώπων που ψάχνουν νέα ερωτήματα, προκλήσεις και όνειρα.

Φέρνουν κοντά καλλιτέχνες από την  Ελλάδα, την Κίνα, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Ιράν, την Κούβα, την Κορσική, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και ανοίγουν για μία ακόμη χρονιά έναν αξιοζήλευτο διάλογο με το κοινό. Όσο αξιοζήλευτη είναι και η παρουσία της συλλογής Κωστάκη στην πόλη μας και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που δίνει την κεντρική θεματική του φετινού φεστιβάλ, 100 χρόνια μετά τη Ρωσική Επανάσταση.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονος προβληματισμός, ο οποίος νομίζω μας έκανε σοφότερους μέσα από τα ερωτήματα που έθεσε. «Είναι ορθή η θεώρηση και η φιλοσοφία μας γύρω από τα Δημήτρια;». «Ποια ταυτότητα αρμόζει στη σημαντικότερη και πιο πολυσυλλεκτική διοργάνωση της πόλης;».

Όποια απάντηση κι αν δώσει κανείς, η Θεσσαλονίκη αξίζει τον διάλογο, αξίζει την όσμωση, αξίζει την εξωστρέφεια και την ενθύμηση της ιστορίας της.

Εύχομαι ένα δημιουργικό φθινόπωρο στους συμπολίτες και τους επισκέπτες της και ευχαριστώ θερμά όσους συνεχίζουν ονειρεύονται και να εργάζονται για έναν κόσμο που ενώνει τις δυνάμεις του.

Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 

Χαιρετισμός αντιδήμαρχου Πολιτισμού & Τεχνών 

Ανάμεσα σ’ ένα κόσμο όπου όλα είναι ρευστά, σ’ ένα κόσμο ακραίων αντιφάσεων και ευαίσθητων ισορροπιών, αδιεξόδων και μελαγχολίας, σ’ ένα κόσμο που προκαλεί το «εγώ» να γίνει κυρίαρχο στην ανάγκη επιβίωσης και έντονο τον κίνδυνο να καταστήσει τον άνθρωπο φοβικό και περιθωριακό, απαξιωμένο, αποδεχόμενο την ήττα του, ευάλωτο και υποταγμένο και σε μία πόλη με παρούσα και ζωντανή μνήμη, με ευαίσθητα αντανακλαστικά, αυθόρμητη, ανθρωποκεντρική, με αγωνία για το παρόν αλλά και απείθαρχη, ο πολιτισμός είναι το όχημα για την ανατροπή για την προβολή της στον χρόνο.

Κοινός στόχος ενός ενεργού και δημιουργικού ανθρώπου είναι να στοχεύει όσο πιο μακριά  γίνεται, να υπερβαίνει τα δεδομένα, να κατακτά το άγνωστο, να τολμά, να επιδιώκει νέες διαδρομές, να δημιουργεί κοινούς χώρους με άλλους με τις ίδιες ανησυχίες, και τα ίδια όνειρα, να επικοινωνεί τον λόγο του, να αναδεικνύει τις ικανότητές του, να αισθάνεται την αγωνία του διπλανού του, να συμμετέχει, να καταγγέλλει αλλά και να προτείνει, να αναζητά τον ρόλο της προσωπικής του ενόρασης αλλά και των κοινωνικών αλλαγών, της ατομικής και συλλογικής αλήθειας και ευθύνης.

Σ’ αυτόν τον κόσμο και σ’ αυτήν την πόλη, αυτόν τον κοινό στόχο προσπαθούμε να αφουγκραστούμε, να προβάλλουμε, να στηρίξουμε, να δώσουμε χώρο επικοινωνίας και λόγου σε όλους, μέσα από τον πολιτισμό και την τέχνη, γιατί η τέχνη εν τέλει «ενθαρρύνει τις φαντασιώσεις και τις επιθυμίες» είναι πράξη, πρόταση, θέση.

52α Δημήτρια και η πόλη έχει αντιληφθεί την σημαντική προσφορά πλέον αυτού του νέου, απείθαρχου ανατρεπτικού, πρωτοποριακού, γεμάτο ενέργεια και καινοτόμες πράξεις φεστιβάλ που στοχεύει στον άνθρωπό της, στον δημιουργό της.

Γιατί «Το πρόσωπο – και όχι το άτομο – είναι ο μοναδικός τόπος της κοινότητας, η μοναδική δυνατή πόλη» Giorgio Agamben.

Τα 52α Δημήτρια απαντάνε στο σήμερα και ανοίγονται στο αύριο, με κέντρο τον άνθρωπο και την τέχνη που αντιστέκεται, που ανατρέπει που προτείνει που προχωράει την ζωή, έχουν αποκτήσει λόγο, περιεχόμενο, με συνοδοιπόρους όλους, φορείς, πολίτες, δημιουργούς, έχει όραμα την πόλη πολιτισμού, του ανοιχτού διαλόγου, της ελεύθερης σκέψης, της πρωτοπόρας δράσης.

Τα 52α Δημήτρια είναι εδώ, είναι μία σύγχρονη πράξη πολιτισμού σε μια πόλη που αντιστέκεται στο παλιό, που δεν σιωπά, που θέλει να ελπίζει και να δημιουργεί.

Έλλη Χρυσίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τεχνών