Χαιρετισμός αντιδήμαρχου Πολιτισμού & Τεχνών 

Ο χώρος συγκεκριμένος: “Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα”! Η Θεσσαλονίκη! Πόλη πολύχρωμη, πολυδιάστατη, πόλη-λιμάνι… με μνήμη ζωντανή. Πεδίο νέας αφήγησης, που αντιστέκεται, αναζητά και γεννά νέες ιδέες. Πόλη που επικοινωνεί και διαφωνεί, προκαλεί και δέχεται τις προκλήσεις, έλκεται από το νέο, χαίρεται τη δύση που φέρνει την ανατολή. Πόλη που απολαμβάνει το όνειρο.
Το φεστιβάλ! Ο απολογισμός των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, η επαναφορά της έμπνευσης, το νέο αφήγημα του κοινωνικού, επαγγελματικού και συναισθηματικού της περιεχομένου, το σημείο συνάντησης και σύνδεσης των πιο σύγχρονων καλλιτεχνικών προτάσεων, ένα ταξίδι στο επιθυμητό, μία αποκάλυψη της σύγχρονης έκφρασης μέσα από μια περιπέτεια ανάλογη του Οδυσσέα.
Αντίσταση στις Σειρήνες του ωραιοποιημένου, άρνηση στην προσφορά του εύκολου των Λωτοφάγων, έμπνευση για την ελευθερία στην πάλη με τον Κύκλωπα, κατάδυση στον Άδη για την αποκάλυψη της αλήθειας, άνοιγμα των ασκών του Αιόλου για να φυσήξει νέος άνεμος στην πόλη!
“53α Δημήτρια”! Το φεστιβάλ της πόλης, της σύγχρονης σκέψης και έκφρασης. Το φεστιβάλ είναι μια πράξη των ανθρώπων που ξέρουν τι σημαίνει πολιτισμός, που διατηρούν τις αντοχές τους και την ελεύθερη σκέψη τους, που αντιστέκονται στα εύκολα, που αγωνιούν για τον Άλλο, που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, που πιστεύουν στη δύναμη του πολιτισμού για το προχώρημα της πόλης τους.
Ας αισθανθούμε τη δύναμη που μας προσφέρει…

Με αγάπη και σεβασμό σε όλους όσοι προσπαθείτε να φαίνεται εύκολη η περιπέτεια του Οδυσσέα !

Έλλη Χρυσίδου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών