Χαιρετισμοί

Τα 54α Δημήτρια είναι ένας πολιτιστικός θεσμός με ρίζες στο χρόνο, έχοντας δημιουργήσει τη δική του παράδοση. Αναδεικνύει νέα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά ρεύματα, εκδηλώσεις χορού και θεάτρου, συναυλίες και μουσικά δρώμενα, εργαστήρια και εικαστικές εκθέσεις.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου η πόλη φιλοξενεί το 54ο Φεστιβάλ Δημητριών, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.  Καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργούν και αφουγκράζονται την εποχή, τις αλλαγές και στήνουν ένα γιορτινό σκηνικό με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη.

Σας προσκαλώ, λοιπόν, όλους να συμμετέχουμε στη μεγάλη αυτή καλλιτεχνική γιορτή της πόλης, να ανακαλύψουμε νέους ταλαντούχους ανθρώπους, να συμπορευτούμε με φορείς της πόλης και να απολαύσουμε μια διοργάνωση υψηλών απαιτήσεων.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή και όλους τους συντελεστές και συνεργάτες για την  πολύτιμη βοήθεια κι εύχομαι καλή επιτυχία στα 54α Δημήτρια.

Κωνσταντίνος Ζέρβας
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

————————————————————————————————————————————–

Οι Έλληνες δίνοντας διέξοδο στους πόθους τους, θέλοντας να καταβάλλουν τα ακατάβλητα και να ξεπεράσουν τους φόβους που τους τυραννούσαν, έπλασαν ήρωες και οι ήρωες ήταν ωραίοι και δυνατοί, σοφοί και ανδρωμένοι, άξιοι να πραγματώσουν έργα και να επιτελέσουν άθλους, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μέτρα, όπως αναφέρει ο ακαδημαϊκός Κ. Τσάτσος στο πόνημα του “Εισαγωγή στη μυθική σκέψη του ανθρώπου”.

Οι Θεσσαλονικείς ως αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού ανέπτυξαν διαχρονικά ένα πολιτισμό με τις δικές τους σπουδαίες ιδιαιτερότητες που κοσμούν τις σελίδες της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας. Επιγραφές των Ελληνιστικών χρόνων αναφέρουν τον Διόνυσο, ως Θεό της πόλης που λατρεύτηκε ανάλογα. Την Διονυσιακή λατρεία, ως συνέχεια αντικατέστησε η λατρεία των Καβείρων. Προς τιμήν του Κάβειρου, που κάποτε θεωρήθηκε ότι έσωσε ως προστάτης την πόλη και τους κατοίκους, οι Θεσσαλονικείς τελούσαν τα Καβείρια, που περιλάμβαναν σπουδαίους αγώνες με λαμπρές γιορτές, τελετές και μυστηριακές εκδηλώσεις.

Την λατρεία των Καβείρων αντικατέστησε αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού, ο Άγιος Δημήτριος που μετά τον θάνατο του κατά τους διωγμούς των Χριστιανών, αναγνωρίστηκε τον 5οαι. μΧ ως Πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου η πόλις ονόμασε γιορτές, πανηγύρεις, και εκδηλώσεις πολιτισμού, ΔΗΜΗΤΡΙΑ.

Τα Δημήτρια συνετέλεσαν στην πνευματική άνθιση της πόλης, παράλληλα δε με τις εκδηλώσεις και τον εμπορικό χαρακτήρα τους, τα Δημήτρια διατήρησαν και τις θρησκευτικές του τελετές, που κρατούσαν περίπου μία εβδομάδα προς το  τέλος Οκτωβρίου, όπως έχει πολλές φορές αναφερθεί.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια έχει αναβιώσει το θεσμό των Δημητρίων με έμφαση στο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό μέρος. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων οι κάτοικοι αυτής της πόλης, έζησαν συναρπαστικές εμπειρίες ζώντας την τέχνη σε όλες της τις μορφές, κλασσική και μοντέρνα.

Τα Δημήτρια είναι η συνέχεια της συνάντησης εμπορευμάτων αλλά και αισθήσεων, ιδεών, βιωμάτων. Τα Δημήτρια είναι μία ανάσα μέσα στο χρόνο, γιορτή της μητέρας Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει ο σπουδαίος Κωστής Μοσκώφ το 1955 από το Κάιρο.

Φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραδίδει στην πόλη, ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, πόνημα και κόπο πολλών ανθρώπων της πόλης και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, τους οποίους ευχαριστούμε και συγχαίρουμε, με την ελπίδα να αποτελέσουν οι εκδηλώσεις των 54ων Δημητρίων, ζύμη για τον καινούριο χαρακτήρα των επόμενων Δημητρίων, που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα και αναιρεί το ότι “όλα έχουν ειπωθεί και όλα τα έχουμε δει”, προσπαθώντας παράλληλα να εστιάσουμε σε τι απαντούν, τι αφορούν και ποιός ο χαρακτήρας των Δημητρίων του αύριο στο πεδίο της πολιτιστικής ζωής της πόλης και των κατοίκων της, όπως και της ευρύτερης περιοχής.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να πάρουν μέρος και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις αυτές της πόλης μας, τις εκδηλώσεις των 54ων Δημητρίων της Θεσσαλονίκης.

Στεφανία Τανιμανίδου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού