Χαιρετισμός δημάρχου Θεσσαλονίκης

Αισίως φτάνουμε στα 53α  Δημήτρια. Στη γιορτή της πόλης, της τέχνης και της κοινωνίας.
Με επιλογή της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια τα Δημήτρια κινούνται στους άξονες του πολιτισμού με εξωστρεφή προσανατολισμό και αναζητούν κάθε φορά πρόσθετες προκλήσεις.
Το φεστιβάλ των Δημητρίων, συνυφασμένο με την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, αντικατοπτρίζει το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, επενδύει στις διαφορετικές, αλλά εξίσου βαρύνουσες πτυχές της και στοχεύει σε ένα σύγχρονο και πολυσυλλεκτικό μέλλον.
Αναβαθμισμένος στην εξέλιξη της διαδρομής του, ο θεσμός ευελπιστεί να ενθαρρύνει το κοινό στο να γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό και κριτικό απέναντί του.
Αντίστοιχα κι εμείς, ως Διοίκηση, έχουμε τη δημιουργική ευθύνη να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του κόσμου και να προσαρμοζόμαστε στις επιταγές των καιρών, προσφέροντας μια σύγχρονη καλλιτεχνική θέαση. Μια ξεχωριστή εμπειρία που κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, συνειδητή και ώριμη.
Υπό αυτό το πρίσμα προσδοκούμε να εξελίξουμε τα Δημήτρια σε έναν ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- θεσμό, με έμπνευση για τους νέους, δημιουργούς και θεατές.

Εύχομαι κάθε επιτυχία και στη φετινή διοργάνωση.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

————————————————————————————————————————————–

Χαιρετισμός αντιδήμαρχου Πολιτισμού & Τεχνών 

Ο χώρος συγκεκριμένος: “Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα”! Η Θεσσαλονίκη! Πόλη πολύχρωμη, πολυδιάστατη, πόλη-λιμάνι… με μνήμη ζωντανή. Πεδίο νέας αφήγησης, που αντιστέκεται, αναζητά και γεννά νέες ιδέες. Πόλη που επικοινωνεί και διαφωνεί, προκαλεί και δέχεται τις προκλήσεις, έλκεται από το νέο, χαίρεται τη δύση που φέρνει την ανατολή. Πόλη που απολαμβάνει το όνειρο.
Το φεστιβάλ! Ο απολογισμός των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, η επαναφορά της έμπνευσης, το νέο αφήγημα του κοινωνικού, επαγγελματικού και συναισθηματικού της περιεχομένου, το σημείο συνάντησης και σύνδεσης των πιο σύγχρονων καλλιτεχνικών προτάσεων, ένα ταξίδι στο επιθυμητό, μία αποκάλυψη της σύγχρονης έκφρασης μέσα από μια περιπέτεια ανάλογη του Οδυσσέα.
Αντίσταση στις Σειρήνες του ωραιοποιημένου, άρνηση στην προσφορά του εύκολου των Λωτοφάγων, έμπνευση για την ελευθερία στην πάλη με τον Κύκλωπα, κατάδυση στον Άδη για την αποκάλυψη της αλήθειας, άνοιγμα των ασκών του Αιόλου για να φυσήξει νέος άνεμος στην πόλη!
“53α Δημήτρια”! Το φεστιβάλ της πόλης, της σύγχρονης σκέψης και έκφρασης. Το φεστιβάλ είναι μια πράξη των ανθρώπων που ξέρουν τι σημαίνει πολιτισμός, που διατηρούν τις αντοχές τους και την ελεύθερη σκέψη τους, που αντιστέκονται στα εύκολα, που αγωνιούν για τον Άλλο, που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, που πιστεύουν στη δύναμη του πολιτισμού για το προχώρημα της πόλης τους.
Ας αισθανθούμε τη δύναμη που μας προσφέρει…

Με αγάπη και σεβασμό σε όλους όσοι προσπαθείτε να φαίνεται εύκολη η περιπέτεια του Οδυσσέα !

Έλλη Χρυσίδου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών