Δημήτρια 2019

Τα Δημήτρια έρχονται! Μέσα από ένα προσεκτικά σχεδιασμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η εμπειρία του ατόμου απέναντι σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς είναι σταθερά στο επίκεντρο της διοργάνωσης, σε απόλυτη σύγκλιση με τα πιο καίρια, κρίσιμα, αλλά και επείγοντα καλλιτεχνικά, κοινωνικά, πολιτισμικά θέματα. Μέσα από το θέατρο και τη μουσική, τον χορό και τα εικαστικά, αναδεικνύονται οι πιο σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Το πρόγραμμα υλοποιούν ελληνικά σχήματα, τα οποία ενσαρκώνουν ποικίλες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, αλλά και καλλιτεχνικά σχήματα από την Αγγλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και αλλού, τα οποία όλα μαζί θα συνθέσουν ένα ξεχωριστό πολιτιστικό μωσαϊκό που θα παρουσιαστεί στην καλλιτεχνική σκηνή των Δημητρίων από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου.

Το φιλόδοξο εγχείρημα του θεατρικού showcase, που ξεκίνησε για πρώτη φορά με ρίσκο το 2018, ολοκληρώθηκε όμως με εξαιρετική επιτυχία, συνεχίζει ακάθεκτο και γίνεται ο πολιορκητικός κριός της πολιτιστικής εξωστρέφειας της πόλης κατά τη διάρκεια των Δημητρίων 2019. Καλλι­τεχνικοί διευθυντές και διορ­γανωτές ξένων φεστιβάλ θα γνωρίσουν ελληνικά σχήματα και ξεχωριστές, φεστιβαλικού χαρακτήρα, παραγωγές.

Σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα από το εξωτερικό και την Ελλάδα, ένα δυναμικό κοινό θεατών-συμμετόχων, αλλά και ενθουσιασμένοι διευθυντές άλλων φεστιβάλ και ευρωπαϊκού και ευρύτερου βαλκανικού χώρου είναι το έμψυχο δυναμικό του ιστορικού μεν, ανανεωμένου δε καλλιτεχνικού φεστιβάλ, που διατηρεί την Θεσσαλονίκη ως μια ανοιχτή, ανήσυχη πολιτιστική σκηνή για δημιουργούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, για νέες καλλιτεχνικές τάσεις και πρωτοποριακά ρεύματα, για προκλήσεις και ανατροπές.