Ρώσικη Πρωτοπορία - Εικόνα, Ήχος και Λόγος

Σάβ19Οκτ08:38Σάβ08:38Ρώσικη Πρωτοπορία - Εικόνα, Ήχος και Λόγος08:38 - 08:38(GMT+00:00)

Event Details

Επιστροφή στην εποχή της Ρωσικής Πρωτοπορίας μέσα από μια πολυδιάστατη παράσταση, αφιερωμένη σ’ έναν θρυλικό Έλληνα. Ο Γιώργος Κωστάκης, με τη διορατικότητά του και το αλάνθαστο ένστικτο του, έσωσε από την καταστροφή και τη λήθη, ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής τέχνης του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε το 1913, στη Μόσχα, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Εργάστηκε ως οδηγός στην Ελληνική και την Καναδική πρεσβεία. Στο πλαίσιο των επαγγελματικών του καθηκόντων συνοδεύει ξένους διπλωμάτες στις επισκέψεις τους σε παλαιοπωλεία και χώρους τέχνης. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει έναν πίνακα της Olga Rozanova και μαγεύεται. Κάπως έτσι ξεκίνησε να συλλέγει έργα, τα οποία οι περισσότεροι τότε, περιφρονούσαν – και κυρίως, ο Στάλιν.

Η συλλογή Κωστάκη, είναι καθρέφτης μιας ολόκληρης εποχής και η σημαντικότερη, εκτός Ρωσίας, συλλογή έργων Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900 – 1930). Το 1920, η Μόσχα, πρωτεύουσα των μπολσεβίκων, είναι το παγκόσμιο κέντρο της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας και αναζήτησης. Όλες οι τέχνες  ανθίζουν: κινηματογράφος, θέατρο, φωτογραφία, αρχιτεκτονική και ζωγραφική. Ώσπου έρχεται ο σταλινισμός και βάζει πάγο στα νέα ρεύματα, επιβάλλοντας τον «σοσιαλιστικό ρεαλισμό» και την στρατευμένη τέχνη.

Η Ρωσική Πρωτοπορία χαρακτηρίζεται από την οργανική συνεργασία όλων των τεχνών. Η ατμόσφαιρα αυτή, αναδύεται μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση, η οποία αποτελεί μια πολιτισμική ανασύνθεση εκείνης της εποχής. Με τη διάσημη υψίφωνο του Bolshoi Theatre Anna Nechaeva να τραγουδά τα Επτά Τραγούδια, σε ποίηση του Alexandr Blok και μουσική του Dmitri Shostakovich και την ηθοποιό Ταμίλα Κουλίεβα, να απαγγέλει ποιήματα του Alexandr Blok στα ρωσικά και σε ελληνική μετάφραση. Τις δύο γυναίκες συνοδεύουν οι Transcription Ensemble, οι οποίοι τρέφουν ξεχωριστή αδυναμία στη κονστρουκτιβιστική μουσική και τις ατμόσφαιρες της Ρωσικής μουσικής πρωτοπορίας. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, προβάλλονται, σε συντονισμό με το λόγο, το τραγούδι και τη μουσική, εικόνες έργων τέχνης από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin και άλλων).

Ρωσική Πρωτοπορία – Εικόνες, Ήχος & Λόγος

Anna Nechaeva: σοπράνο
Ταμίλα Κουλίεβα: απαγγελία

Transcription Ensemble είναι οι:

Γιώργος Κανδυλίδης: βιολί
Χρήστος Γρίμπας: βιολοντσέλο
Νίκος Ζαφρανάς: πιάνο

Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Μαρία Τσαντσάνογλου – Εύη Μπανιωτοπούλου

www.tch.gr

Συμπαραγωγή: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 48α Δημήτρια, Δήμος Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού

Ώρα

(Σάββατο) 08:38 - 08:38(GMT+00:00)

Τοποθεσία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Μ1) - Αίθουσα Φίλων Μουσικής