Ο συντελεστής Gini

Τρί11Οκτ(Οκτ 11)20:00Σάβ19Νοέ(Νοέ 19)20:00Ο συντελεστής Gini(Οκτώβριος 11) 20:00 - (Νοέμβριος 19) 20:00(GMT+00:00)

Event Details

Λυδία Δαμπασίνα Gini coefficient,

Ο συντελεστής Gini (Gini coefficient) είναι μια στατιστική μέτρηση του εισοδήματος και της κατανομής του πλούτου. Είναι ένας αριθμός μεταξύ 0 και 1, όπου το 0 σημαίνει την τέλεια ισότητα και 1 σημαίνει την τέλεια ανισότητα.

Η Λυδία Δαμπασίνα τα τελευταία εννιά χρόνια στη δουλειά της επικεντρώνεται στην παγκόσμια οικονομική και ηθική κρίση και στις ανισότητες που αναπτύσσονται γεωμετρικά καθώς και στην ενδόμυχη αλληλογραφία της.

Τα νέα  έργα που παρουσιάζει στο Γενί Τζαμί, συνθέτουν όλα μαζί μια ενιαία εγκατάσταση. Το έργο της, «Ο ομφαλός», στο κέντρο του οθωμανικού μνημείου είναι ο πυρήνας της εγκατάστασης. Εκφράζει μια ζοφερή και κυνική διαπίστωση. Το βαλσαμωμένο κεφάλι ενός μεγαλόσωμου ελαφιού, πάνω από το οποίο κρέμεται ένα φύλλο χαρτιού με την φράση: «Τα 62 πλουσιότερα άτομα κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το ήμισυ της ανθρωπότητας – ήτοι 3,5 δισεκατομμύρια άτομα».

Η ενότητα από ζυγαριές αναπτύσσεται στον χώρο δημιουργώντας έναν λαβύρινθο.  Η Δαμπασίνα έρχεται να «ζυγίσει» τις προσωπικές της εμπειρίες και αλήθειες, τις μνήμες και τις καταβολές της, να αναφερθεί στη σύγχρονη συνθήκη σε μια εποχή παντοδυναμίας των αριθμών, των μετρήσεων, των μεγεθών, των στατιστικών πινάκων και αναλύσεων.

Οι φωτογραφίες της τοποθετημένες  εκατέρωθεν της εισόδου στον κεντρικό χώρο του τζαμιού, απεικονίζουν εκδοχές του ίδιου χώρου, ο οποίος ήταν προορισμένος για τις γυναίκες, σε σαφή διαχωρισμό από τους άντρες που καταλάμβαναν ολόκληρο το κεντρικό τμήμα. Σε άμεση συνάρτηση και διάλογο με τις φωτογραφίες, αναπτύσσεται η εγκατάσταση από πόρτες με  μαύρα τζάμια, σε παράταξη εν είδει αδιαπέραστου τείχους. Λειτουργούν ως «χαρτογραφήσεις» των ορίων μεταξύ γυναικείας και ανδρικής κατάστασης και ως επισήμανση στο εκρηκτικά διογκούμενο προσφυγικό ζήτημα.

Το στοιχείο που χαρακτηρίζει τα έργα της έκθεσης, είναι αυτό της δυαδικότητας: «ιδρυτικής», πρωτογενούς και θεμελιώδους κοσμοθεωρητικής έννοιας, που εμπεριέχει την αντίθεση, τη συνύπαρξη, την ισορροπία.

Με αδιαπραγμάτευτη άποψη και καίριο προβληματισμό, αποφεύγοντας στο έργο της την περιγραφή και την αφήγηση, και, παράλληλα, κρατώντας μια ηθική στάση, η Λυδία Δαμπασίνα απεικάζει τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, εντοπίζει ανολοκλήρωτες προσπάθειες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, σε μια πραγματικότητα όπου: «Τα 62 πλουσιότερα άτομα κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το ήμισυ της ανθρωπότητας – ήτοι 3,5 δισεκατομμύρια άτομα».

Το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης –την επιμέλεια της οποίας υπογράφει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του ΚΜΣΤ, Γιάννης Μπόλης- ο Joachim Latarjet, μουσικός πολλαπλών οργάνων (τρομπόνι, κιθάρα, μπάσο) θα παίξει ορισμένες  από τις συνθέσεις του για να συνοδεύσει ή να έρθει σε διάλογο με τα έργα της Λυδίας Δαμπασίνα.

Η Λυδία Δαμπασίνα έχει εκθέσει, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2014), στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (2012), στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας, (2009), στην 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, στην Nuit Blanche στην εκκλησία Saint Eustache στο Παρίσι (2007).

Εγκαίνια: 20:00

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-18:00, Σάββατο: 11:00-15:00 και Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά

Συνδιοργάνωση με Δ/νση Βιβλιοθηκών & Μουσείων, Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ώρα

Οκτώβριος 11 (Τρίτη) 20:00 - Νοέμβριος 19 (Σάββατο) 20:00(GMT+00:00)

Τοποθεσία

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ