CABADAKIS: honoris causa. Κυριάκος Καμπαδάκης

Παρ19Οκτ(Οκτ 19)09:00Κυρ30Δεκ(Δεκ 30)14:00CABADAKIS: honoris causa. Κυριάκος ΚαμπαδάκηςΑναδρομική έκθεση του Κυριάκου Καμπαδάκη σε επιμέλεια Aλέξανδρου Καμπαδάκη, Γιολάντας Παπανικολάου(Οκτώβριος 19) 09:00 - (Δεκέμβριος 30) 14:00(GMT+00:00)

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Event Details

Ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης γενιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση και πλούσιο έργο, ο Κυριάκος Καμπαδάκης συγκαταλέγεται στους παραγωγικότερους καλλιτέχνες της χώρας μας, με συνθέσεις που κοσμούν ανοιχτούς χώρους, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα έργα από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη καθώς και το εργαστήρι του γλύπτη. Ένα εργαστήρι τέχνης θα βρει φιλόξενη στέγη στα πρώην Εργαστήρια της Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων. Σμιλεύοντας το ξύλο και χυτεύοντας το μέταλλο, κάποτε, στον ίδιο χώρο οι τρόφιμοι της Σχολής μάθαιναν μια τέχνη. Σμιλεύοντας το ξύλο και χυτεύοντας το μέταλλο ο Καμπαδάκης, στο εργαστήρι του, δημιουργούσε Τέχνη. Τα καλούπια, οι μήτρες και τα εργαλεία της Σχολής θα συνυπάρξουν τόσο με τις αντίστοιχες πρωτόλειες δημιουργίες του καλλιτέχνη, όσο και με τα ολοκληρωμένα έργα του. Μία έκθεση που σας μυεί στα υλικά, πριν τη τελική τους μορφή, στη διαδικασία, πριν το αποτέλεσμα, στην αναζήτηση και τον προορισμό ενός έργου τέχνης.
Ο Κυριάκος Καμπαδάκης (1938-2003) γεννήθηκε στη Δράμα, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε γλυπτική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Βερολίνου, όπου έζησε και εργάστηκε για δεκατέσσερα χρόνια. Το 1975 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Με επιρροές από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, δημιούργησε γλυπτά, χαρακτικά και ξυλογραφία, που παρουσίασε σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
H ανθρώπινη μορφή αποτελούσε κυρίαρχο θέμα της δουλειάς του, ενώ εμφανής ήταν η προσπάθειά του να δημιουργεί οπτικο-ζωγραφικές εντυπώσεις. Στα τελευταία του έργα η φόρμα είναι κάπως ανάλαφρη και χαρακτηρίζεται από σημαντική αφαίρεση της μάζας ώστε να αναπτύσσονται νέες σχέσεις ανάμεσα στο έργο και τον χώρο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές. Επικοινωνία: 2310.206.910 ή 2310.213.800. Υπεύθυνη στα εκπαιδευτικά : Aρετή Κονδυλίδου.

Επιμελητές έκθεσης: Aλέξανδρος Καμπαδάκης, Γιολάντα Παπανικολάου.

Συνεργασία
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ώρες λειτουργίας
9:00π.μ – 14:00μ.μ Δευτέρα έως Παρασκευή, Σάββατο – Κυριακή (κλειστά)

Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ-Ισλαχανέ www.ppxi.gr

Ώρα

Οκτώβριος 19 (Παρασκευή) 09:00 - Δεκέμβριος 30 (Κυριακή) 14:00(GMT+00:00)

Τοποθεσία

ΙΣΛΑΧΑΝΕ