Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina Bausch

Κυρ06Οκτ21:00Κυρ21:00Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina BauschΔιάλεξη και προβολή21:00 - 21:00(GMT+00:00)

Τιμή

Ελεύθερη είσοδος

Event Details

Διάλεξη και προβολή

Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina

με τον Αναστάσιο Κουκουτά

Πώς καθρεφτίζονται στο έργο της Pina Bausch, θέματα, όπως οι καθημερινές μας αγωνίες, ο έρωτας, ο θάνατος, οι ανθρώπινες σχέσεις; Ποιοί ήταν οι δικοί της προβληματισμοί, τα δικά της «θέλω», οι ανησυχίες της; Μέσα από την προβολή χαρακτηριστικών έργων της, την ανάλυση τους από τον Αναστάσιο Κουκουτά και τις συζητήσεις που θα προκύψουν, θα «μπούμε» στον κόσμο της θρυλικής γερμανίδας χορογράφου.

«Δεν μ’ ενδιαφέρει ο τρόπος που κινούνται οι άνθρωποι, παρά μόνο αυτό που τους συγκινεί βαθιά». Με αυτή τη δήλωση η Γερμανίδα χορογράφος συστήνει το δικό της πρότυπο δημιουργίας ή μια εκδοχή για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την τέχνη της. Η αισθητική της βασίζεται πρωτίστως σε μια φιλοσοφική θεώρηση της ανθρώπινης ύπαρξης και μας παροτρύνει, υπό μία έννοια, να ορίσουμε μέσα μας την πηγή της «συγκίνησης», αναπλάθοντας τη μορφή και την ουσία των έργων της, πέρα από αισθητικούς νόμους και ακαδημαϊκές κατηγοριοποιήσεις.

“Η ποιητική – όπως αναφέρεται στον τίτλο της εκδήλωσης – ορίζεται περισσότερο ως ένα ανιχνευτικό εργαλείο γύρω από την αξία και προσφορά του έργου της Pina Bausch, παρά ως μια μέθοδος που θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε πλήρως το φαινόμενο μιας τόσο δημιουργικής ύπαρξης”, υπογραμμίζει ο Α. Κουκουτάς.

“Άλλωστε, πώς θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τον πυρήνα, από τον οποίο προέρχεται η σχεδόν ακατανίκητη επιρροή των έργων της, ακόμη και σήμερα; Πώς να μιλήσουμε για τους ίδιους τους μηχανισμούς σύνθεσης, χωρίς να παραλείψουμε την αδιανόητη ικανότητά της να πολλαπλασιάζει την περιέργεια για την ίδια της τη ζωή και κατ’ επέκταση να καλλιεργεί τόσο θαυμαστά τα ήδη πολυάριθμα ταλέντα της;”

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα CR1, M2.

Πληροφορίες : www.tch.gr 

 

Κατεβάστε την εισήγηση του Α. Κουκουτά: Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina Bausch

 

Συμπαραγωγή: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 48α Δημήτρια, Δήμος Θεσσαλονίκης / Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού

Bausch

Ώρα

(Κυριακή) 21:00 - 21:00(GMT+00:00)

Τοποθεσία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Μ1) - Αίθουσα Φίλων Μουσικής