«Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό. 2018 Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς»

Σάβ20Οκτ10:00Σάβ20:00«Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό. 2018 Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς»Συντονιστές: Θάλεια Στεφανίδου, Νίκος Μυκωνιάτης.10:00 - 20:00(GMT+00:00)

Event Details

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018 έχει προσδιοριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η διοργάνωση αυτής της ημερίδας έχει στόχο να διερευνήσει και να καταθέσει απόψεις που σχετίζονται με αυτό που θεωρείται πολιτισμικό απόθεμα και τους τρόπους σύγχρονης διαχείρισής του. Η δομή της λειτουργεί υπό το σχήμα τριών στρογγυλών τραπεζών.

Οι κεντρικές θεματικές που οργανώνουν τις τοποθετήσεις των ομιλητών αφορούν την ευρωπαϊκή ιστορία και τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αξιών με έμφαση στην ευρωπαϊκή ταυτότητα, τη λαογραφία, τη γεωγραφία, την άυλη κληρονομιά, την αγροτική οικονομία και την αναπροσαρμογή́ της με ηθογραφικούς όρους. Εξάλλου ζητήματα όπως αυτά προκύπτουν από τους τομείς της νομικής, της εκπαίδευσης, της γλώσσας, της καλλιτεχνικής παραγωγής, της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής αποτελούν επιπλέον άξονες διαπραγμάτευσης.

Η προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και απόψεις πάνω στη μετακίνηση των πληθυσμών και τη μετανάστευση, την ανάπτυξη θρησκευτικών ιδεολογημάτων, τις πολιτισμικές διαστρωματώσεις και την ανθρωπιστική αλληλεγγύη προσδιορίζουν τις βασικές κατευθύνσεις διερωτήσεων και συζήτησης.

Εν κατακλείδι η ημερίδα φιλοδοξεί να διευρυνθεί η θεώρηση σχετικά με την αντίληψη του πολιτισμικού αγαθού και τις διαδικασίες διακίνησής του.

Ομιλητές: Φανή Αθανασίου, Στυλιάνα Γκαλινίκη, Δημήτρης Δημητριάδης, Αγγελική Ζιάκα, Νάντια Καλαρά, Κατερίνα Κοτζιά, Βασιλική Λάγκα, Ζωή Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπίντση, Φανή Μπουντούρογλου, Εύα Νέδου, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, ομάδα PieTa (Ελευθερία Στόικου-Βενετία Κουτσού), Δημήτρης Τασιούλας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Αλέξης Φιδετζής.

Συντονισμός ημερίδας: Θάλεια Στεφανίδου, Νίκος Μυκωνιάτης

* Η ημερίδα λειτουργεί συμπληρωματικά με την έκθεση “The European endemic species”

Συνεργασία: Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων–Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης

Ώρα

(Σάββατο) 10:00 - 20:00(GMT+00:00)

Τοποθεσία

ΟΛΘ - ΛΙΜΑΝΙ