Αστικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ και Δημήτρια

Παρ26Σεπ10:30Αστικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ και Δημήτρια10:30(GMT+00:00)

Event Details

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των Δημητρίων, μια ημερίδα χαρτογραφεί τη διοργάνωση στο πλαίσιο των φεστιβάλ πόλεων και φωτίζει τις εναλλακτικές εκδοχές και τις ποικίλες στοχεύσεις της στο πλαίσιο του σύγχρονου πολιτισμού.

Μέσα από ξεχωριστούς άξονες και επιμέρους θέματα, καλλιτεχνικά, νομικά, τεχνικά και οικονομικά, θα ανοίξει ο διάλογος για το παρόν και μέλλον του θεσμού, βάζοντας στο επίκεντρο τον φεστιβαλικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Με Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, η δημόσια συζήτηση για τις δυνατότητες των Δημητρίων θα ενημερώσει όλους τους δυνητικά εμπλεκόμενους για τα πολλαπλά επίπεδα της διοργάνωσης, θα θέσει το ζήτημα της μελλοντικής διαχείρισής της και θα εμπλουτίσει το διάλογο γύρω από το μεγαλύτερο φεστιβάλ σύγχρονου πολιτισμού της πόλης.

Καλλιτεχνικοί διευθυντές άλλων φεστιβάλ, καλλιτέχνες, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ποικίλοι διαμεσολαβητές του καλλιτεχνικού έργου θα αναδείξουν τις όψεις ενός φεστιβάλ που επιδιώκει να βελτιώσει την ταυτότητα και τους στόχους του και να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση με το όραμα των δημιουργικών πολιτών της πόλης.

Αναλυτικά, μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Παιδείας, κ. Έλλης Χρυσίδου, η Θούλη Μισιρλόγλου, Καλλιτεχνική Σύμβουλος και Γενική συντονίστρια καλλιτεχνικού προγράμματος 49ων Δημητρίων, και ο Σάββας Πατσαλίδης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος 49ων Δημητρίων, θα κάνουν μια εισαγωγή τόσο για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 49ων Δημητρίων και τις στοχεύσεις τους, όσο και για μια επίκαιρη προσέγγιση των φεστιβάλ σήμερα.

Στον άξονα «Ζητήματα Ταυτότητας», θα μιλήσουν οι Alice Georgescu, Καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Φεστιβάλ Βουκουρεστίου καθηγήτρια θεατρολογίας στο παν/μιο Βουκουρεστίου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, η Δηώ Καγκελάρη, Θεατρολόγος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο Mark Brown, κριτικός θεάτρου (εφ. Sunday Herald και Daily Telegraph), μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου (Critical Stages) και  συγγραφέας θεατρολογικών μελετών, και ο Ralph Christoph, Head of Strategy c/o pop festival & convention, Kολωνία.

Στον άξονα «Φεστιβάλ – Κοινωνία – Οικονομία», εισηγητές θα είναι: ο  Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος Δ.Ε.Θ., ο Αναστάσιος Διόλατζης, Non Collective / Reworks Festival, η Ελένη Μουσταΐρα, Αττική Πολιτιστική Εταιρεία και ο Μιχάλης Σπανός, In-Edit Greece, ενώ θα παρουσιαστεί η έρευνα κοινού που πραγματοποιήθηκε από την Parallaxi για λογαριασμό των 49ων Δημητρίων.

Στη στρογγυλή τράπεζα που θα ακολουθήσει θα συμμετέχουν: η Λενιώ Λιάτσου, μουσικός και project manager του συνόλου σύγχρονης μουσικής DissonArt, ο Κώστας Μαρίνος, δημοσιογράφος, ο Νίκος Στεφανίδης, διοργανωτής πολιτιστικών εκδηλώσεων, η Ιφιγένεια Ταξοπούλου, γενική γραμματέας του Eυρωπαϊκού Θεατρικού Δικτύου mitos21, ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, σύμβουλος ανάπτυξης, η Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Την ημερίδα θα κλείσει η παρουσίαση εφαρμογών αξιοποίησης του δημόσιου χώρου στο φεστιβαλικό πλαίσιο, μέσα από μία πρόταση εικαστικής έκθεσης και ένα φεστιβάλ θεάτρου/performance σε ανοιχτό χώρο. Την πρώτη θα παρουσιάσουν οι Νίκος Μυκωνιάτης – Θάλεια Στεφανίδου, επιμελητές, Κυριακή Δελιούση, Γιάννης Καρβέλης, Μαρία Σολιδάκη, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, και οι Ηλίας Μαμαλιόγκας – Βιργινία Μαστρογιαννάκη, καλλιτέχνες, ενώ τη δεύτερη ο Νίκος Βερβερίδης, ιδρυτής του ελculture.

Ημερίδα “Αστικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ και Δημήτρια”

Ώρα: 10:30 – 18:00
Είσοδος ελεύθερη.

Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη

Ώρα

(Παρασκευή) 10:30(GMT+00:00)

Τοποθεσία

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Δ.Ε.Θ - HELEXPO