ΑΒΣ - ΑΑΠ Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

Πέμ20Οκτ20:00ΑΒΣ - ΑΑΠ Αλέξανδρος Πλωμαρίτης20:00(GMT+00:00)

Event Details

O Aλέξανδρος Πλωμαρίτης μέσα από μία αυτοβιογραφική performance αναζητά τις ρίζες του μέσα από τον οικογενειακό  του περίγυρο, αλλά και μέσα από την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Υπό τον τίτλο «ΑΒΣ- ΑΑΠ» ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αυτό-προσδιορίσει την ταυτότητα του μέσω της βιογραφίας του παππού του, αλλά και του τόπου που διαμένει και αποκαλεί σπίτι του. Με οπτικοακουστικά μέσα που αξιοποιούν ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα εντοπίζει τα σημεία που τον συνδέουν τόσο με τον παππού του όσο και με την πόλη, στην οποία ο πρόγονός του εγκαταστάθηκε και έζησε. Στην ίδια πόλη, την οποία και ο ίδιος ο καλλιτέχνης σήμερα ζει και έχει ως έδρα δημιουργίας.

Ο ίδιος ο Πλωμαρίτης πιστεύει εξάλλου πως «ο καλλιτέχνης, ανά τακτά διαστήματα, οφείλει να επανεξετάζει τις ρίζες του έτσι ώστε η ταυτότητα, αλλά και η ιδιοσυγκρασία του να ανανεώνεται ανάλογα με τον εκάστοτε χωρόχρονο που δρα και ζει».

Η performance ξεκινάει μ’ ένα λευκό τοίχο «χωρισμένο» στη μέση. Στο ένα μισό προβάλλεται ένα στατικό βίντεο, όπου φαίνονται μόνο τα χέρια του παππού του καλλιτέχνη, ενώ αφηγείται την ιστορία της ζωής του. Πρόκειται για αφηγήσεις που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο, τη Θεσσαλονίκη και τα μπαρμπέρικα της πόλης. Στο άλλο μισό του τοίχου προβάλλεται το βίντεο που δείχνει τον ίδιο τον καλλιτέχνη καθισμένο σ’ ένα γραφείο να αποτυπώνει με τη τεχνική της δερματοστιξίας τα αρχικά του ονόματος του επάνω στο χέρι του.

Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στη Θάσο. Έφυγε για σπουδές στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, όπου έμεινε για οχτώ χρόνια. Εκεί σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Θέατρο στο Queen Mary University Of London και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην τέχνη της performance στο Brunel University. Το 2008 παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλης διάρκειας performance στο NRLA Festival της Γλασκόβης στο πλευρό των Leibniz Live Art Company. Η δουλειά του θίγει και επεξεργάζεται κοινωνικοπολιτικά θέματα. Βασικό του εργαλείο το σώμα και τα άμεσα αναγνωρίσιμα σύμβολα. Έχει παρουσιάσει δουλειές του σε φεστιβάλ, εκθέσεις, γκαλερί, και εξωτερικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Συνδιοργάνωση με Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ώρα

(Πέμπτη) 20:00(GMT+00:00)

Τοποθεσία

MOMUS - ΜΟΥΣΕIΟ ΣΎΓΧΡΟΝΗΣ ΤΈΧΝΗΣ MUSEUM OF CONTEMPORARY ART